OPEC a coborat nivelul productiei de petrol cu 520.000 barili/zi

Data publicarii: 10-09-2008 | International

Dupa ore de discutii, oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis miercuri sa revizuiasca tintele complexe de productie si au anuntat ca masura va reduce efectiv exporturile cu jumatate de milion de barili pe zi, relateaza Reuters.

Piata estima ca ministrii din cadrul OPEC vor mentine nivelul productiei, care a fost constant intregul an.

Insa acestia isi exprimasera ingrijorarea in legatura cu cresterea surplusului petrolier in piete, iar pretul petrolului a scazut marti la un minimum al ultimelor cinci luni, sub 102 dolari/baril, cu circa 30% mai mic fata de recordul atins in iulie, de 147 dolari/baril.

Pretul petrolului a crescut cu un dolar dupa anuntul OPEC. Presedintele OPEC, Chakib Khelil, a spus ca decizia luata va determina o reducere a productiei fata de nivelul din iulie.

"Daca am calcula cum se cuvine, productia va fi redusa cu aproximativ 520.000 barili/zi", a mai spus Khelil.

Noul plafon de productie OPEC este de 28,8 milioane barili/zi, fata de cel anterior, de 29,67 milioane barili/zi.

Tinta a fost revizuita in contextul in care Indonezia tocmai a parasit grupul, iar Angola si Ecuador s-au alaturat OPEC in ultimii doi ani.

Estimarile facute de Khelil cu privire la reducerea productiei au fost bazate pe productia reala a tarilor OPEC, nu pe plafonul oficial.

"Piata estima ca OPEC va mentine cotele, insa va schimba neoficial nivelul de productie", a declarat un analist din cadrul Mitsubishi Corp, Tony Nunan. "Nu ma asteptam ca organizatia sa anunte oficial o diminuare a productiei", a adaugat acesta.

Inainte de intrunirea OPEC, ministrii pareau sa fie de acord ca 100 dolari/baril este un pret rezonabil pentru petrol, insa ca nu este necesar inca sa actioneze pentru a sustine nivelul.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator, care avea un surplus de 750.000 barili/zi , a anuntat ca piata este echilibrata.

In momentul scumpirii petrolului din iulie, la nivelul record, Arabia Saudita a organizat o intrunire energetica in care a anuntat o majorare unilaterala a productiei.

"Piata este bine echilibrata si am muncit mult de la intrunirea din iunie, pentru a aduce preturile unde sunt acum. Cred ca am avut succes", a declarat Naimi la sosirea in Viena.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: