Banca Mondiala: Romania ramane pe locul 47 in lume dupa conditiile de desfasurare a afacerilor

Data publicarii: 11-09-2008 | Afaceri

Romania a stagnat pe locul 47 din 181 de tari in clasamentul Bancii Mondiale care evalueaza conditiile de desfasurare a afacerilor, principalul motor al reformelor in acest domeniu fiind uniformizarea cu reglementarile UE, arata raportul anual "Doing Business 2009" al institutiei.

"In Europa de Est si Asia Centrala, principalul motor al reformelor a fost aderarea la UE. Economii precum Polonia, Romania si Slovenia si-au actualizat legislatia pentru companii si valorile mobiliare pentru a ajunge la standardele UE. Aceste reforme s-au concentrat pe dezvoltarea reglementarilor care prevad mai multa transparenta in managementul zilnic al companiilor. Reformele au ridicat indicele mediu de transparenta in regiune de la 4,7 in 2005 la 5,8 in prezent", se mai precizeaza in raportul Bancii Mondiale.

Spre deosebire de Romania, Bulgaria a coborat cu un loc in clasamentul Bancii Mondiale, de la 44 pe 45, in timp ce doua dintre statele baltice au pierdut mai multe pozitii. Astfel, Estonia a cazut de pe 18 pe 22, iar Letonia a coborat de pe pozitia 26 pe 29. Lituania a stagnat, asemeni romaniei, pe locul 28.

Primele locuri sunt ocupate, in ordine, de Singapore, Noua Zeelanda, Statele Unite, Hong Kong, in timp ce, pe ultimele pozitii, se afla state precum Congo sau Burundi.

Reformele au fost realizate pe plan extins in Europa Centrala si de Est. Opt din cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana si-au reformat legislatia muncii. Mai multe, printre care Lituania si Romania, au luat aceste masuri pentru a-si alinia legislatia la cea a UE", arata studiul Bancii Mondiale.

Romania este pe locul 12 ca usurinta in acordarea creditelor, dar pe 146 la capitolul de plata a taxelor

Raportul "Doing Business", publicat anual de institutie, analizeaza cadrul pe care statele il formeaza pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o serie de 10 indicatori, care masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa plateste taxe, sa angajezi oameni sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.

Romania ocupa locuri mai bune, in primul sfert al clasamentului, la capitole precum usurinta in contractarea unui credit (locul 12), demararea unei afaceri (26), eficienta juridica in solutionarea litigiilor comerciale (31), protejarea investitorilor (38) si comertul peste granite (40).

Cea mai joasa pozitie - 146 - este ocupata de Romania la capitolul de plata a taxelor. La capitolele ramase, Romania se plaseaza aproape sau dincolo de jumatatea clasamentului: locul 85 pentru conditiile de inchidere a unei afaceri, locul 88 pentru obtinerea licentelor de constructie, pozitia 114 pentru inregistrarea proprietatii si pozitia 143 pentru conditiile de angajare a salariatilor.

In raportul de anul trecut, fata de "Doing Business 2007", Romania urcase cu o pozitie in topul elaborat de Banca Mondiala pentru a evalua conditiile de desfasurare a afacerilor, de pe 48 pe 47. Editia pentru 2009 este a treia in care Romania se mentine la aproximativ acelasi nivel, dupa ce, in raportul pe 2007, publicat in 2006, urcarea Romaniei in clasament a fost de 23 de pozitii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: