Se intampla si la case mai mari: oficiali americani mituiti de companiile petroliere

Data publicarii: 11-09-2008 | Diverse

Oficiali ai guvernului american insarcinati cu stabilirea redeventelor pentru dreptul de exploatare al zacamintelor petroliere, au acceptat mita, cadouri si alte tipuri de servicii din partea marilor companii petroliere din Statele Unite, potrivit unui raport federal, citat de CNN.

Acuzatiile vizeaza 13 functionari ai Interior Department din Denver si Washington si se refera la aranjarea frauduloasa de contracte, angajamente part-time la firme private de consultanta in industria energetica, acceptarea de cadouri, intretinerea de relatii sexuale si consum de droguri.

Investigatorii au scos la lumina "o cultura a promiscuitatii si a consumului de substante interzise" care contravine cu standardele etice ale Guvernului"

Potrivit raportului exista o relatie aproape "frateasca" intre functionari si reprezentantii companiilor petroliere. Acestea din urma sunt obligate sa plateasca anual statului american o suma rezultata din acordarea dreptului de exploatare si o cantitate de petrol proportionala cu productia. Rolul functionarilor e sa calculeze suma ce revine statului. In 2007, valoarea totala a taxelor s-a ridicat la 4,3 miliarde dolari si, probabil, ar fi fost sensibil mai mare daca nu ar fi fost castigata indulgenta reprezentantilor guvernamentali.

Printre firmele implicate sunt Chevron, Shell, Hess Corp si Gary-Williams Energy Corp.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: