BNR: Castigurile firmelor imobiliare romanesti scad pentru ca sunt consolidate la nivel de grup

Data publicarii: 11-09-2008 | Imobiliare

Diminuarea profitabilitatii companiilor imobiliare ar putea avea ca principal motiv consolidarea la nivelul grupului din care fac parte aceste companii a castigurilor obtinute pe piata din Romania, a declarat joi directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a BNR, Ion Dragulin.

"Exista unele informatii care sugereaza ca scaderea profitabilitatii companiilor imobiliare nu ar putea fi provocata doar de evolutia pietei din Romania, ci de un fenomen de consolidare financiara la nivelul grupurilor din care aceste companii fac parte. Cu toate acestea, nu avem date concrete in acest sens, insa evidenta generala sugereaza ca acest tip de investitii este, in continuare, foarte profitabila", a spus Dragulin.

El a precizat ca tendinta de scadere a profiturilor companiilor imobiliare a aparut anul trecut si s-a accentuat in ultimele luni.

Dragulin a subliniat rolul important pe care acest segment l-a capatat in ultimii patru ani ca pondere a finantarii in sectorul bancar. Astfel, ponderea sectorului a crescut de la 4,6% in 2004 la 8,2% la sfarsitul lui iunie 2008.

De asemenea, detinerea de active fixe corporale de catre companiile imobiliare a crescut de la 4% in 2004 la 15% in 2007.

Pe de alta parte, Dragulin a aratat ca firmele de pe segmentul imobiliar se finanteaza preponderent din strainatate, ponderea datoriei externe pe termen lung si scurt in totalul imprumuturilor fiind mult mai mare ca aceea a creditului bancar intern.

Ca perspective, Dragulin a explicat ca oferta in constructii se mentine in Romania la un nivel ridicat, in ciuda deteriorarii sentimentului de incredere a investitorilor.

"Dinamica ofertei in constructii din Romania ste printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, depasita doar de Bulgaria, dar sentimentul de incredere in constructii a cunoscut o deteriorare in toata regiunea, cu exceptia Ungariei, unde tendinta este uniforma", a mai spus Dragulin.

In prima jumatate a acestui an, activitatea din constructii a crescut cu 33,3% fata de aceeasi perioada din 2007, sectorul ajungand la o pondere de 8,1% in produsul intern brut (PIB) al Romaniei, potrivit datelor publicate de Statistica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: