BNR va avea in aceasta luna o discutie finala privind indicele imobiliar cu INS si Uniunea Notarilor

Data publicarii: 11-09-2008 | Finante-Banci

Reprezentantii bancii centrale vor avea, pana la sfarsitul acestei luni, o discutie finala cu INS si Uniunea Notarilor (UNNPR), dupa care UNNPR va aproba forma finala a proiectului de schimb de informatii pentru elaborarea indicelui pietei imobiliare, a precizat Ion Dragulin, director in BNR.

"Notarii sunt cei care furnizeaza cele mai multe date pentru elaborarea indicelui, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) contribuie de asemenea cu date statistice. Din acest motiv, notarii trebuie sa aprobe forma finala a proiectului de schimb de informatii", a declarat directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a BNR.

Oficiali din BNR au avut mai multe discutii cu reprezentanti ai notarilor in acest an, intr-o incercare de a avea o perspectiva mai buna asupra pietei imobiliare, in contextul in care existau suspiciuni ca preturile vehiculate nu sunt reale.

Totusi, analistii considera ca un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate sa nu reflecte valorile reale din piata, pentru ca preturile afisate de vanzatori sunt "umflate", iar cele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real, in multe cazuri, pentru ca astfel se pot plati impozite mai mici pentru tranzactii.

n aprilie, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, declara ca uniunea pe care o conduce va colabora cu ANAF si cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) pentru a forma o baza de date care sa contina tranzactiile si preturile imobiliare.

De asemenea, Institutul National de Statistica (INS) va publica, pana la sfarsitul acestui an, primul raport cu indicii de preturi din piata imobiliara locala, anuntase in iunie presedintele institutiei, Vergil Voineagu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: