UniCredit Tiriac Bank a fost condamnata in Justitie pentru frauda in dauna unui client!

Data publicarii: 12-09-2008 | Finante-Banci

"Florin Vlasceanu este unul din consumatorii romani care au fost inselati de banci. Insa spre deosebire de ceilalti 99% dintre romani, el a demonstrat incapatanare, astfel incat a reusit sa faca istorie, devenind primul roman care a obtinut in Justitie condamnarea unei banci din Romania pentru frauda bancara", potrivit unui material publicat pe urbaniulian.ro.

"Povestea lui este extraordinara, chiar daca Justitia nu i-a acordat si daune, ci a obligat banca sa-i restituie banii sustrasi ilegal din contul sau bancar, iar acum cand ma intreaba ce poate face mai departe, eu il indemn sa faca recurs si sa ceara ca banca sa-i plateasca si dobanzi si daune morale pentru aceasta frauda dovedita. Judecatorul care a pronuntat hotararea istorica este Nicoleta Batranu de la Tribunalul Bucuresti in dosarul 32775 / 3/ 2007. Sper ca banca sa nu se umple de rusine intrucat, hotararea data de judecatoarea Batranu este executorie, si daca Unicredit nu-i plateste in maxim 5 zile banii lui Florin, banca risca extrem de mult intrucat, Florin Vlasceanu poate sa ceara falimentul bancii si deranjul ar fi imens! Oricum Florin Vlasceanu intra in istoria Justitiei romanesti ca primul roman care a dovedit in Justitie ca o banca a savarsit o frauda ! Poate si alti clienti abuzati de alte banci vor urma acest exemplu!", mai spune Iulian Urban.

UniCredit Tiriac Bank: Nu este vorba despre o frauda bancara

Nu este vorba despre o frauda bancara, ci despre operatiuni bancare efectuate pe cont de catre imputernicit in baza mandatului incredintat de catre titular la 21.12.2006 si care nu a fost revocat conform clauzelor contractului de deschidere de cont si conditiile generale de afaceri, au declarat reprezentantii bancii la solicitarea BankNews.ro. 
 
Singura in masura sa se pronunte asupra acestei situatii este instanta. Banca va utiliza caile de atac recunoscute de lege pentru a-si sustine pozitia. In prezent, dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti pentru solutionarea apelului declarat de catre Banca impotriva hotararii pronuntate de catre Tribunalul Bucuresti Sectia a VI-a Comerciala in dosarul nr. 32775/3/2007, au mai spus reprezentantii bancii.

Povestea lui Florin Vlasceanu, relatata de Cotidianul in 2007

Cum te lasa birocratia fara bani in cont

Un bucurestean spune ca fosta HVB Tiriac este complice prin incompetenta la disparitia a 25.000 de euro din propriul cont. Banca spune ca n-are nici o vina. Un barbat din Bucuresti a fost lasat fara bani in cont de catre un imputernicit ajutat, spune el, de incompetenta oamenilor de la ghiseul bancii. Florin Vlasceanu sustine ca, desi facuse o solicitare pentru a ridica imputernicirea, HVB Tiriac Bank (acum UniCredit Tiriac) nu a tinut cont de aceasta si a permis persoanei sa extraga aproximativ 25.000 de euro din contul lui Vlasceanu. Banca sustine ca nu a incalcat in nici un fel drepturile barbatului si ca acesta nu a facut nici o solicitare scrisa pentru anularea drepturilor sotiei.

Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a certficat pe de alta parte vina bancii si a amendat-o cu 20.000 de lei. In urma unui proces, fosta HVB Tiriac Bank a reusit sa scape de amenda ajutata de un viciu de procedura: Oficiul amendase nu institutia de credit in sine, ci doar una dintre sucursalele acesteia.

Povestea este destul de incilcita, insa esenta ei o gasim in raspunsul la o singura intrebare: a facut Vlasceanu toate demersurile impuse de banca pentru a anula drepturile imputernicictului asupra contului? Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca barbatul a facut doar o solicitare verbala, fara a merge mai departe cu procedurile. Pagubitul este de alta parere. "In aprilie (2006) m-am dus la banca si am solicitat sa se ridice drepturile imputernicitului. Functionarul a notat undeva solicitarea mea. Neoficial, cei de la banca mi-au spus ca desi cererea mea avea valabilitate in sucursala respectiva ea nu a fost inregistrata in baza de date centralizata a bancii. Cind le-am cerut documentul care sa ateste ca am facut solicitarea mi-au spus sa fac o cerere pe care o vor data nu cu data la care a fost facuta solicitarea, ci cu data curenta (n.r. - se intimpla dupa ce banii au fost extrasi)", explica Vlasceanu.

Vlasceanu a pus la dispozitia Cotidianul un document datat 8 martie 2006 si autentificat cu stampila HVB Tiriac si cu semnatura olografa a unui director din cadrul bancii prin care se arata destul de clar ca imputernicirea a fost anulata. Ce-i drept, aceasta dovada consta intr-o anexa la contract anulata si nu intr-un document care sa ateste in sine ca imputernicirea a fost ridicata. De aici si explicatia UniCredit care spune ca solicitarea lui Vlasceanu nu a fost una scrisa si deci nu are valoare. Asadar, dovada lui Vlasceanu este datata 8 martie 2006, insa intr-un extras de cont se arata ca imputernicitul a retras cei 24.250 de euro pe 16 mai 2007, deci la mai mult de un an dupa ce Vlasceanu facuse acea solicitare. In tot acest timp barbatul a trait cu impresia ca nimeni in afara de el nu mai poate extrage bani din contul personal.

Florin Vlasceanu este hotarit sa isi cistige in instanta banii pe care, spune el, i-a pierdut in urma unei ilegalitati. "Continuu procesul. Chiar ieri am avut infatisare. Pina la urma, tot imi recuperez banii", spune Vlasceanu. Pe linga multe adrese, somatii si solicitari catre banca, barbatul a trimis scrisori catre toate institutiile abilitate, inclusiv Banca Nationala a Romaniei, de la care nu a primit nici un raspuns.

Sursa: Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: