Leafa meseriasilor a crescut mai mult decat cea a directorilor

Data publicarii: 12-09-2008 | HR/Cariere

Anul acesta, pozitiile operationale din cadrul companiilor private (specialistii, persoanele din front si back office, dezvoltatorii de software, inginerii etc.) au avut cel mai mult de castigat la salariu, in comparatie cu managerii si personalul de suport (din contabilitate, resurse umane, administrativ, suport IT etc.), indica studiul PayWell- salarii si beneficii 2008, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers. Astfel, personalul operational a primit o marire salariala de 19% anul acesta fata de 2006, in timp ce pentru manageri majorarea a fost in medie de 14%, iar pentru salariatii din departamentele de suport de numai 11%, noteaza Cotidianul.

Luand in calcul remuneratia tuturor angajatilor din companiile private cuprinse in studiu, salariul mediu brut s-a majorat anul acesta cu 15%, iar pentru anul viitor previziunile indica un plus de 12%. Publicitate

"Inainte vorbeam de o crestere mai mare la nivelul managementului. Cu toate acestea, in valori nominale, salariile personalului din conducerea companiilor sunt mai mari decat ale celor din operational", a declarat Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in Resurse Umane PwC. Potrivit acesteia, in jur de 90% dintre salariatii unei companii lucreaza in departamentele operationale, astfel ca majorarea de 19% a salariilor acestora poate avea impact foarte mare asupra profitabilitatii companiei.

De altfel, de-a lungul anilor, studiile PayWell au relevat o scadere a discrepantei dintre lefurile managerilor si cele ale celorlalti angajati. Spre exemplu, in 2001, un manager castiga de 13,4 ori mai mult decat salariul mediu net pe economie, in timp ce un angajat de la operational - de 3,8 ori mai mult. In momentul de fata insa, salariile personalului din conducerea companiilor sunt de numai 9,2 ori mai mare decat salariul mediu net, iar cele a angajatilor din departamentele operationale de 2,8 ori.

Indiferent de pozitia pe care o ocupa in cadrul companiilor, cele mai mari salarii se afla, potrivit PwC, in banci, industria farmaceutica si IT&C. Mai precis, raportat la salariul mediu brut national, leafa medie din banci este de doua ori mai mare (cu 107% mai mare), in industria farmaceutica cu 91%, iar in IT&C cu 83%. Mai precis, la o valoare a salariului mediu brut national de 1.751 de lei, cat era in luna aprilie 2008 (luna de referinta a studiului PayWell), reiese ca, in medie, angajatul unei banci castiga la ora actuala 3.624 de lei brut, in industria farmaceutica remuneratia medie este de 3.344 de lei, iar in IT&C, de 3.204 lei.

Integral in Cotidianul