Romania a fost a treia din UE dupa ritmul anual de crestere a productiei industriale, in iulie

Data publicarii: 12-09-2008 | Economie

Romania s-a clasat pe pozitia a treia in Uniunea Europeana (UE), in iulie 2008, avand un ritm anual de crestere a productiei industriale de 3%, pe primele pozitii fiind Polonia si Lituania, cu 3,7%, potrivit datelor publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat.

Datele prezentate de Eurostat, pentru 21 din cele 27 de state membre, arata ca, in intervalul iulie 2007 - iulie 2008, productia industriala a scazut cu 1,3% in Uniunea Europeana si cu 1,7% in zona euro. Cele mai mari scaderi in acest interval au fost inregistrate in Letonia, de 6,9%, Estonia, de 5,2% si Slovenia, de 4,6%.

Pe categorii, cel mai mult a scazut productia bunurilor de folosinta indelungata, cu 4% in UE si cu 5,7% in zona euro, urmata de cea a bunurilor intermediare, cu 2%, respectiv 2,3%. Productia energetica s-a redus cu 1,1% la nivelul UE si cu 0,3% in zona euro, iar sectorul bunurilor de uz curent s-a diminuat cu 1,5% atat in statele membre ale UE, cat si in zona euro. Si productia de bunuri de capital a scazut la 12 luni cu 0,1% in UE si cu 1,1% in zona euro.

Pe ansamblul Uniunii Europene, intre iulie 2007 si iulie 2008, productia industriala a crescut in opt state membre si a scazut in 13.

In iulie, Romania a inregistrat o comprimare a productiei industriale cu 2% fata de iunie 2008, numarandu-se printre cele zece state comunitare care au raportat reduceri ale acestui indicator. Cele mai mari scaderi lunare ale productiei industriale au avut loc in Slovenia, de 5,4% si in Olanda, de 2,2%.

In UE, productia industriala din iulie a scazut cu 0,3% fata de luna anterioara, aceeasi reducere fiind consemnata si in zona euro. Cresteri lunare importante ale productiei industriale au fost inregistrate in Portugalia, de 2,1%, Spania, de 2% si Danemarca, de 1,7%.

Productia lunara de energie a scazut, in iulie, cu 0,3% in UE si a crescut cu 0,2% in zona euro. Productia din industria bunurilor de uz curent si cea a produselor intermediare s-a redus cu 0,3% atat in UE, cat si in zona euro. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 0,4% in statele membre si cu 0,9% in zona euro, in timp ce sectorul bunurilor de capital s-a micsorat cu 0,4% in UE si cu 0,8% in zona euro.

Institutul National de Statistica (INS) anuntase ca, in luna iulie, productia industriala din Romania a crescut cu 5,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, in timp ce, fata de luna iunie a acestui an, productia industriala a inregistrat, in iulie, o scadere de 1,4%.

NewsIn