Softurile care iti spun cand sa vinzi si cand sa cumperi actiuni inlocuiesc brokerii

Data publicarii: 15-09-2008 | Bursa

Informaticienii si lingvistii din Statele Unite, finantati de marile fonduri de investitii de pe Wall Street, lucreza la un soft care sa permita o reactie mai buna si mai rapida a ordinelor de vanzare sau cumparare, in functie de stirile aparute in presa in decursul unei zile.

Este cunoscuta povestea celor de la United Airlines care, in decurs de doar cateva minute, au pierdut peste un miliard de dolari ca urmare a unei stiri vechi de sase ani, preluata din greseala de o firma specializata in furnizarea de newslettere companiior financiare.

Un alt caz intens mediatizat, care ar fi putut avea un serios impact asupra pietei bursiere, este cel de pe 27 august, cand prestigioasa agentie de stiri Bloomberg a publicat din greseala stirea ca Steve Jobes, presedintele Apple, a murit.

Multe din fondurile de investitii utlizeaza deja astfel de softuri bazate pe algoritmi de interpretare a stirilor media prin care tranzactiile bursiere sa se faca automat. Miza este ca ordinul sa ajunga la operatorii burseri mai repede decat la celelalte firme de brokeraj. Richard Brown, de la Thomson Reuters, pune caderea rapida a actiunilor United pe seama "robo-traderilor". A fost de ajuns un singur semn ca portofoliul companiei se depreciaza pentru a se crea un adevarat trend. Softurile fondurilor de investitii au inregistrat declinul si l-au amplificat.

Potrivit Alite Group, o firma de consultanta din Boston, pana in 2010, 50% din traderii de pe Wall Street vor folosi aceste aplicatii, in crestere cu 20% fata de 2006.

"Este o crestere exponentiala, dar nimeni nu vrea sa vorbeasca despre asta pentru ca toti simt riscul" spune unul dintre profesorii de la MIT Laboratory for Financial Engineering implicati in dezvoltarea programelor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: