Paginile de internet trebuie etichetate pentru a se distinge minciuna de adevar, sustine creatorul internetului

Data publicarii: 16-09-2008 | Media

Internetul raspandeste prea multa dezinformare si trebuie etichetat, astfel incat sa ii ajute pe utilizatori sa distinga intre faptele reale si fictiune, sustine creatorul World Wide Web-ului,Tim Berners-Lee, citat de Daily Mail.

Primul mesaj intre un client http si un server a fost trimis cu succes de Tim Berners-Lee in 1990. De atunci, numarul site-urilor operationale a ajuns la peste o suta de milioane. Acum, la 18 ani de la crearea internetului, ingrijorarea lui Berners-Lee este ca o data cu utilizarea lui la scara larga a aparut si un mare dezavantaj: s-au raspandit minciunile si dezinformarile, iar marea majoritate a utilizatorilor au tendinta de a crede tot ceea ce gasesc pe internet. 

El a mentionat ca a incercat sa gaseasca o metoda simpla de etichetare a site-urilor, insa dupa mai multe incercari a ajuns la concluzia ca este necesar un sistem mai sofisticat pentru catalogarea lor. 

''Nu imi place sa caracterizez un website printr-un simplu numar, ca un IQ, pentru ca, la fel ca si oamenii, si aceste site-uri pot varia in moduri foarte diferite. Asa ca as fi interesat de ofertele unor organizatii care sa eticheteze site-urile in moduri diferite'', a precizat inventatorul internetului.

Sir Tim Berners-Lee a inventat internetul in timp ce lucra in cadrul Centrului European de cercetare, CERN. Saptamana trecuta, oamenii de stiinta din cadrul CERN au lansat cel mai mai experiment realizat vreodata, incercand sa recreeze Bing Bang-ul care a stat la inceputul omenirii, prin intermediul unui urias accelerator de particule (Large Hadron Collider - LHC).

Berners-Lee s-a declarat ingrijorat de modul in care internetul a fost utilizat pentru a raspandi zvonul potrivit caruia acceleratorul de particule ar putea crea o gaura neagra care sa inghita Pamantul.

''Pe internet modul de gandire al anumitor culte se poate raspandi cu mare rapiditate, si brusc o idee impartasita de doar  12 persoane care au anumite probleme personale, capata o formula care devine foarte credibila'', sustine Tim Berners-Lee.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: