Proiectele de infrastructura vor face dificila mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB

Data publicarii: 16-09-2008 | Economie

Romania ar putea cu mare dificultate sa mentina deficitul bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) recomandat de Comisia Europeana, ca urmare a proiectelor mari de infrastructura necesare a fi realizate, a spus marti secretarul de stat in MEF, Eugen Teodorovici.

"E dificil sa credem ca am putea sa-l tinem sub 3% (din PIB). Noi speram sa fie asa, insa e normal sa ai o depasire cand banii sunt alocati unor proiecte mari de infrastructura", a declarat Teodorovici.

Oficialul MEF nu a dat, insa, detalii in privinta anilor in care Romania ar putea depasi limita fixata prin tratatul de la Maastricht, care reprezinta si unul din criteriile de intrare in zona euro. Romania si-a fixat ca obiectiv sa adopte moneda unica europeana in 2014.

Pentru acest an, Executivul si-a programat, la ultima rectificare din iulie, un deficit al bugetului consolidat de 2,3% din PIB. In primele sapte luni din 2008, statul roman a cheltuit cu 3,06 miliarde lei - 0,64% din PIB - mai mult decat a incasat.

Declaratia oficialului MEF' este prima care lasa sa se inteleaga o depasire a plafonului de deficit public - ce ar putea atrage declansarea unei proceduri de infringement de catre Bruxelles - si vine in contextul in care campania electorala se apropie, dezvoltarea infrastructurii reprezentand un element cheie in programele partidelor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: