Statul si BERD ar putea crea un mecanism de finantare pentru primarii, in care sa implice si bancile

Data publicarii: 16-09-2008 | Economie

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) negociaza, in prezent, crearea unui mecanism de finantare a proiectelor autoritatilor locale, in care sa fie implicate si banci comerciale, a declarat marti secretarul de stat din MEF, Eugen Teodorovici.

"Pana la finalul anului dorim sa stabilim, impreuna cu BERD, liniile directoare ale acestui instrument de finantare, pe care-l dorim cat mai flexibil. Ulterior vom discuta cu bancile care vor fi interesate sa acorde finantari pentru proiecte ale autoritatilor locale, realizate de ele sau in parteneriat public-privat", a mai spus oficialul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Conditiile pentru contractarea sumelor necesare vor fi mai lejere decat in cazul unui imprumut bancar, iar banii vor fi acordati atat pentru studii de fezabilitate si pregatirea documentatiei in vederea participarii la licitatie, cat si pentru co-finantarea propriu-zisa. Dobanzile percepute ar urma sa fie, de asemenea, mai mici decat cele pentru creditele obisnuite, a mentionat Teodorovici.

Deocamdata, cele doua institutii nu au stabilit la cat se va ridica suma minima pentru aceasta facilitate de creditare.

"Putem pleca de la un minim pe care il vom negocia ulterior, suma urmand a fi majorata daca mecanismul se va dovedi util si eficient", a mai spus reprezentantul MEF.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: