Creditorii bancii Lehman Brothers au inceput lupta pentru recuperarea datoriilor

Data publicarii: 16-09-2008 | International

Creditorii Lehman Brothers au declansat inca de luni o lupta apriga pentru preluarea activelor bancii, vechi de 158 de ani, al carei faliment a creat turbulente la nivel mondial, afectand puternic bursele internationale, arata International Herald Tribune (IHT).

Avocatii companiilor internationale precum JPMorgan Chase, General Electric Capital Corporation si Credit Suisse, dar si investitori mai mici au intentat procese pentru a-si recupera banii pe care banca americana de investitii ii datoreaza. 

Mai mult, contractele pe risc de credit - credit default swap - ar putea permite companiilor care au datorii fata de banca sa evite plata acestora, in timp ce companiile creditoare vor fi obligate sa-si recupereze creantele separat.

Lehman Brothers detine active in valoare de 639 miliarde dolari, de zece ori mai mari decat ale companiei Enron, falimentara in 2001, depasind produsul intern brut al Argentinei. "Cazul este extrem de mare si complex", dupa cum au anuntat si avocatii bancii.

Cu toate acestea, cu cat clarificarea situatiei va dura mai mult, cu atat mai putini bani vor putea recupera creditorii.

"Timpul este esential, aceasta este regula generala valabila in cazul companiilor ce detin active financiare", a spus unul dintre consilierii comitetului de creditori in cazul falimentului Enron, Luc Despins. "Daca vrei sa recuperezi cat mai mult, trebuie sa actionezi foarte rapid, deoarece activele isi pot pierde din valoare", a adaugat acesta.

Problema esntiala in urmatoarea perioada este modul in care companiile vor suporta prabusirea bancii Lehman pe plan international, au anuntat avocatii bancii. Unele firme de mici dimensiuni care isi asigurau capitatlul prin intermediul bancii Lehman ar putea ramane brusc fara acces la lichiditati, lucru care le-ar afecta puternic activitatea, au avertizat acestia.

"Ma intreb ce efect va avea asupra bancilor regionale din Statele Unite, Europa si Asia", a spus unul din partenerii companiei Proskauer Rose, din Boston, Peter Antoszyk. "Aceasta este problema care ne inspaimanta in ultima perioada", a mai spus Antoszyk.

Lehman Brothers datoreaza sute de milioane de dolari bancilor din Japonia, Singapore si New York, acestea aparand pe o lista ce contine primii, cei mai mari 30 de creditori ai bancii.

In timp ce Lehman Brothers Holdings Inc a cerut protectie din partea guvernului american sub legea falimentului, alte divizii precum cea de brokeraj si departamentul Neuberger Berman, de management al activelor doresc sa-si continue activitatea chiar si in cazul unei preluari.

"Intr-un astfel de sector, riscul cel mai mare este cel al unui efect domino, cand preturile incep sa scada si nimic nu mai poate fi controlat", a spus unul dintre partenerii Allen & Overy din Londra, David Frauman.

Avocatul care va reprezenta banca americana va fi Harvey Miller, din partea firmei de avocatura Weil, Gotshal & Manges, care a mai gestionat cazuri de faliment in trecut, in special falimentul companiei Drexel Burnham Lambert, in 1990. Cu toate acestea, acest lucru se intampla inaninte de perioada de expansiune a contractelor la termen, in prezent fiind mult mai dificil de stabilit cine datoreaza cui o suma de bani.

Lehman Brothers a cerut protectie sub legea 11 a falimentului, avocatii companiei incercand sa evite in acest mod intentarea altor procese in strainatate din partea companiilor cu care sunt incheiate contracte.

Avocatii au luat decizia strategica de a nu opta pentru protectie in cazul tuturor subsidiarelor, pentru a evita probabil o problema de tipul celei survenite in timpul falimentului companiei Refco, in urma cu cativa ani. Conform legii falimentului, o firma de brokeraj este obligata sa returneze obligatiunile clientilor, care nu mai pot fi incluse pe lista activelor pentru compensarea creditorilor. Banca Lehman ar putea ramane fara o mare parte a activelor sale in cazul in care si-ar plati clientii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: