Eximbank a lansat o asigurare de apreciere a leului pentru exportatori

Data publicarii: 17-09-2008 | Finante-Banci

Eximbank a lansat o asigurare pentru exportatori prin care acestia primesc despagubiri in cazul unei aprecieri a leului fata de euro sau dolar cuprinsa intre 2% si 15%, a monedei nationale, a declarat miercuri vicepresedintele Eximbank, Tudor Gabriel Bohalteanu.

Produsul este destinat firmelor cu activitate de export de cel putin un an si are o durata a asigurarii intre 10 si 90 de zile calendaristice de la data incheierii politei de asigurare.

Costurile asigurarii se calculeaza in functie de o prima cuprinsa intre 1 si 2,5% din valoare contractului de export, la care se adauga un comision de administrare de 0,5% si comisionul de analiza a plafonului, de 200 euro.

Despagubirea incasata de exportatori se calculeaza la cursul de schimb valutar stabilit de BNR la data la care se incheie contractul de asigurare si se plateste in lei.

"Eximbank se angajeaza sa plateasca exportatorului diferenta dintre cursul de schimb valabil la data depunerii solicitarii si cel valabil la data incasarii creantelor la export. Aprecierea monedei nationale trebuie sa fie cuprinsa intre 2 si 15% de la data semnarii contractului cu Eximbank pentru a putea benefia de aceasta despagubire", a declarat Bohalteanu.

Eximbank ar putea prelungi durata maxima a asigurarii pana la 120 de zile, de la 90 de zile in prezent.

"Exista posibilitatea ca partenerii exportatorilor sa plateasca in acest termen de 90 de zile doar cota de avans, restul platii nefiind astfel asigurata de aceasta polita", a declarat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Alexandru Parvescu.  

Conform datelor ANEIR, in prezent in Romania isi desfasoara activitatea 15.000 de exportatori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: