Efectele crizei financiare in Romania: scumpirea creditului in euro si deprecierea leului

Data publicarii: 18-09-2008 | Finante-Banci

Criza financiara din Statele Unite isi face simtite efectele negative si la noi. Bancherii anunta noi scumpiri ale creditului in euro, iar moneda romaneasca ar putea sa se mai deprecieze in raport cu moneda europeana. Efectele unei crize ar putea fi simtite peste tot, chiar daca acum lucrurile par sa se mai fi stabilizat. "In perioada urmatoare o sa asistam la o scumpire a creditului in euro, undeva intre 0,5 si 1 puncte procentuale", a declarat Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING.

Motivul este simplu: Romania nu este o piata dezvoltata din punct de vedere financiar, iar bancile din afara se feresc sa crediteze bancile de aici. Iar daca o fac, banii pentru creditele romanilor in euro vin mai greu si sunt mult mai scumpe. Ca sa reziste, bancile din Romania sunt nevoite sa mareasca, la randul lor, dobanzile.

Impactul negativ se vede si in evolutia cursului de schimb. Marti, leul a pierdut aproape 400 de lei vechi in fata euro. Miercuri a mai castigat 100 de lei vechi. Bancherii sustin ca moneda noastra a reactionat normal si s-a mentinut cel mai bine in comparatie cu valutele din regiune. O eventuala depreciere nu trebuie pusa neaparat pe seama crizei financiare, ci poate veni si din dezechilibrele economiei romanesti.

Criza din Statele Unite nu este un motiv de ingrijorare pentru toti. Astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat convins ca prabusirea economiei americane nu poate fi decat benefica pentru romani. Pentru unii romani. Pentru cei dispusi sa cumpere in America, pentru ca "o serie de active imobiliare din SUA se vor ieftini".

Bancherii apreciaza ca abia in a doua parte a anului viitor s-ar putea sa se mai linisteasca apele. Economistii, inclusiv guvernatorul bancii centrale americane, aseamana criza financiara de acum cu marea depresiune economica din 1929. Atunci, o criza financiara s-a transformat in criza economica mondiala, care a dus la caderi ale productiei, falimente in cascada si un somaj extrem de ridicat.

Antena3