Infuzie de 130 de miliarde de dolari pe piata ruseasca pentru stoparea declinului

Data publicarii: 18-09-2008 | Bursa

Guvernul rus a extins ajutorul de stat de urgenta la 130 de miliarde de dolari pentru a opri scaderile bursiere cele mai grave din ultimii zece ani, potrivit agentiei de presa Ria Novosti.

Noul pachet de masuri, care include o reducere neasteptata cu 5,5 miliarde dolari a taxelor pentru sectorul petrolier, a urcat cu 7% actiunile companiilor rusesti listate la Bursa de Valori de la Londra, in conditiile in care pietele rusesti de capital au fost inchise, a doua zi consecutiv.

"Este pentru prima data cand aplaud ceea ce face guvernul", spune Denis Sarantev, directorul administrativ al casei de brokeraj UniCredit Aton. "A fost intelept sa nu redeschidem bursa azi. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate", a adaugat el.

In paralel, marile banci centrale din lume vor injecta 180 de miliarde de dolari prin acorduri swap intre Rezerva Federala americana si Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Nationala a Elvetiei si Banca Centrala Canadiana.

Actiunea concertata a bancilor centrale implica un acord swap, care le permite sa se imprumute reciproc pe termen scurt, cand una sau alta are nevoie pentru a stabiliza sistemul financiar din tara sa.

George Trifu