Ce a provocat criza financiara actuala si ce trebuie facut pentru a o rezolva

Data publicarii: 18-09-2008 | International

Bursele isi adancesc pierderile de la o zi la alta; numarul bancilor falimentare se ingroasa saptamanal; criza cuprinde toate continentele franand si cresterile celor mai sanatoase economii. "Cand o casa este in flacari nu putem sta sa privim cum este mistuita de foc. Instinctiv luam tot ce ne cade in mana si incercam sa intervenim astfel incat focul sa nu cuprinda si propria casa".

Declaratia nu ii apartine nici presedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, nici secretarului trezoreriei, Henry M. Paulson, ci lui Henry B. Steagall, fost presedinte al House Committee on Currency & Banking, care ajunsese la acesta concluzie in 1932, cand Marea Depresie ajunsese la apogeu.

Economistul Robert J. Shiller, profesor la Yale Universitiy, il citeaza pe Steagall in ultima sa carte, The Subprime Solution: "How Today's Global Financial Crisis Happened, and What to Do about It", considerand ca si el ca actuala situatie necesita remedii la fel de radicale ca cele din perioada interbelica.

Shiller, la fel ca multi alti economisti, considera boomul imobiliar american din ultimii ani drept epicentul crizei. Spre deosebire de alte scenarii, Shiller accentueaza rolul determinant al factorilor psihologici in agravarea problemelor pietei. Democratia financiara din ultimele decenii a intiparit ideea ca toti pot fi investitori. Vechile regului ale evaluarii riscului s-au diluat, iar preturile si tranzactiile au intrat intr-o spirala ascendenta. Investitiile irationale au umflat piata asemeni unui balon de sapun, care, inevitabil, trebuia sa se sparga candva.

Scaderea brusca a preturilor este cel mai bun indicator al faptului ca ceva a fost artificial sau anormal in economie. Shiller e de parere ca pentru o repunere pe sine a pietei sunt necesare masuri pe toate fronturile, de la organizarea unor noi institutii de reglementare a pietelor, pana la reducerea taxelor pentru urmatorii ani si chiar interventia statului pentru un timp.

George Trifu