Consilierul guvernatorului BNR: Criza financiara ne-ar ajuta sa incetinim ritmul de creditare

Data publicarii: 19-09-2008 | Finante-Banci

Leul a continuat sa se deprecieze joi, bursa se confrunta cu cele mai mari pierderi din ultimii 10 ani, iar pretul actiunilor BRD continua sa scada. Oficialii romani sustin insa in continuare ca nu trebuie sa ne ingrijoram, desi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, poate cea mai avizata persoana sa vorbeasca, tace de la inceputul crizei financiare. Ne-a linistit in schimb Adrian Vasilescu, consilierul sau. "In sistemul bancar din Romania nu este niciun fel de tensiune si la aceasta ora nu sunt niciun fel de pericole", a declarat Vasilescu.

"Directia noastra de supraveghere este in contact nu numai cu bancile din Romania, ci cu toate bancile centrale din tarile unde isi au izvorul bancile noastre. Si nici bancile din Europa de vest, care au subsidiare in Romania, nu sunt in pericol la aceasta ora, pentru ca expunerile lor pe bancile cu risc din SUA sunt foarte mici. O singura banca are expunere de 670 de milioane de euro, dar care oricum nu inseamna mult la acest nivel", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Legat de caderea Bursei de la Bucuresti, acesta a spus ca BVB este pe un alt palier si ca nu are nicio legatura ce se intampla pe bursa cu ce se intampla in sistemul bancar, pentru ca actiunile fluctueaza mereu. Cat despre faptul ca aceasta criza financiara se va simti la credite, Adrian Vasilescu a declarat ca si "chiar daca s-ar simti, Banca Centrala oricum isi doreste o incetinire a ritmului de creditare, pentru ca, asa cum s-a mai spus, noi mergem in sistemul de creditare pe un trend foarte rapid, pe care ni l-am dori mai incet".

Adrian Vasilescu si-a mai sustinut punctul de vedere conform caruia Romania nu va fi afectata de criza financiara spunand si ca in SUA au cazut banci de investitii. "E vorba despre un decalaj intre capitalul acestor banci, care este limitat, si activele care au crescut foarte mult si s-au intins pe toata planeta. Acum decalajul se razbuna", a explicat Vasilescu, adaugand ca, in Romania, bancile au fost "foarte bine stranse in chingi" de Banca Centrala si nu au fost lasate sa riste prea mult. "Au fost indreptate spre precautie si nu au avut actiuni hazardate, astfel ca nu au niciun fel de expunere pe vreo banca cu risc", a spus el.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: