Marsh: Asiguratorii incaseaza cel mult 2 milioane euro din polite de raspundere manageriala in 2008

Data publicarii: 20-09-2008 | Afaceri

Piata asigurarilor de raspundere manageriala ar putea atinge cel mult 2 milioane euro in 2008, pe fondul ieftinirii politei, dar si pentru ca multe firme incheie aceasta asigurare la o valoare simbolica, in conditiile impunerii ei prin lege, a spus un reprezentant al Marsh Romania.

Anul trecut, piata asigurarilor de raspundere manageriala a ajuns la 1 milion de euro, potrivit estimarilor din piata.

"Piata totala subscrisa estimez ca se va situa intre 1 si 2 milioane euro in acest an, suma care include si asigurarile incheiate direct cu asiguratorii din strainatate pentru managerii din Romania", a mentionat directorul departamentului de asigurari bancare, credite si garantii la Marsh Romania, Eduard Simionescu.

In ce priveste evolutia acestei piete, reprezentantul Marsh Romania vede o crestere anuala in ritmul pietei de asigurari, de circa 20%.

Totusi, asigurarile de raspundere manageriala raman in Romania o afacere neglijabila pe o piata a asigurarilor care a ajuns anul trecut la 2,15 miliarde euro si este estimata de arbitrul asigurarilor sa avanseze cu peste 20% in acest an.

Asigurarea de raspundere manageriala  este obligatorie si acopera sumele pe care managerul este obligat sa le plateasca pentru orice prejudicii - cum ar fi pierderile financiare - produse unor terti (persoane sau firme) din vina sa, potrivit legii 411/2006.

In forma actuala, legea nu prevede nici o limita minima pentru asigurarea manageriala si nici o sanctiune clara in cazul in care companiile nu isi fac o astfel de asigurare.

"In prezent, unii clienti nu incheie deloc o astfel de asigurare, iar altii o incheie simbolic - de exemplu pentru 3.000 euro valoare asigurata - si platesc doar cateva zeci de euro prima de asigurare, mai putin uneori decat o polita de raspundere auto obligatorie (RCA)", a explicat Eduard Simionescu.

Competitia dintre asiguratori a ieftinit substantial politele

Prima de asigurare pentru raspunderea civila manageriala, care acopera toti  managerii dintr-o companie, a scazut semnificativ in acest an pana la circa 3.000-4.000 euro prima anuala - pentru un risc standard si o valoare asigurata de 1 milion de euro -, de la un nivel de 10.000-15.000 euro in anii anteriori, a mentionat Simionescu.

Reprezentantul Marsh Romania a estimat ca piata ar fi depasit nivelul de 5 milioane euro in acest an, daca pretul politelor se mentinea la 10.000-15.000 euro pentru o valoare asigurata de un milion de euro.

El considera ca ieftinirea politei s-a facut pe fondul cresterii competitiei dintre asiguratorii care incheie acest tip de polite, dar si de daunalitatea foarte redusa, chiar inexistenta la majoritatea asiguratorilor care practica aceasta linie de asigurare.

Totodata, ieftinirea politelor a fost stimulata si de competitia creata de jucatorii din tarile membre ale Uniunii Europene (UE). Acestia isi pot desfasura activitatea pe piata romaneasca, mai ales prin intermediul brokerilor, dupa o simpla notificare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), fara a avea insa nevoie de deschiderea unei subsidiare sau sucursale locale.

"Asiguratorii din tari membre UE, care sunt notificati la CSA, fac concurenta directa celor din Romania. De exemplu, compania Marsh Romania a intermediat cateva polite importante pentru asiguratorii europeni", a spus Simionescu.

El nu se astepta la o scadere a pietei atat de mare si crede ca este un moment "extrem de favorabil" pentru companiile din Romania.

"Acestea ar trebui sa profite si sa incheie asigurari pentru sume asigurate cat mai mari. Asiguratorii vor creste preturile atunci cand vor incepe sa plateasca daune semnificative in Romania", a estimat Simionescu, care a adaugat ca aceste daune ar putea sa apara si in Romania "intr-un an sau doi."

In plus, criza financiara internationala actuala poate sa genereze pierderi marilor reasiguratori, care vor creste costul reasigurarii pentru a-si diminua pierderile, anticipeaza Simionescu.

Companiile de asigurari din Romania au incheiat polite pentru managerii din Romania la o valoare asigurata de la cateva zeci de euro pana la 15-20 milioane euro.

"Clientii care incheie o astfel de asigurare stiu, de regula, exact ce vor. Ne solicita direct o asigurare simbolica, pentru cateva zeci de mii de euro sau pentru o valoare mai mare de 1-2 milioane euro", a precizat reprezentantul Marsh Romania.

"Legea a constituit un imbold pentru unele societati pe actiuni, care au ales sa incheie polita pentru limite de asigurare rezonabile, nu doar formal", a adaugat Simionescu.

Costul pentru asigurarea D&O (Directors& Officers Liability Insurance), care acopera raspunderea managerilor pentru erori si neglijenta, se stabileste de regula in functie de fiecare companie, daca este sau nu listata, in functie de cifra de afaceri, de marimea activelor, de domeniul de activitate, de limita solicitata sau de istoricul daunelor.

Marsh Romania mizeaza pe cel putin 80 de polite D&O in acest an

Marsh Romania, subsidiara locala a celui mai mare broker de asigurari din lume, are in prezent 70 de polite active pe segmentul de asigurare de raspundere manageriala, cu limite incepand de la cateva mii euro si cateva polite mai mari de 10 milioane euro suma asigurata fiecare, a mentionat Simionescu.

"Probabil ca vom ajunge la 80 - 85 de polite la sfarsitul acestui an si cateva sute de mii de euro prime intermediate pe segmentul de asigurari D&O", a mai spus Simionescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: