Salariul unui director general dintr-o companie medie - 8.700 de euro pe luna

Data publicarii: 23-09-2008 | HR/Cariere

Salariul mediu brut al unui director general dintr-o companie medie de pe piata locala depaseste 8.700 de euro pe luna, printre cel mai bine platiti manageri fiind directorii de vanzari, care au salarii comparabile cu cele din tarile dezvoltate, potrivit studiilor salariale de pe piata locala.

"Desi anul acesta salariile au crescut mai mult la nivel de muncitor, iar managementul a beneficiat de o crestere salariala de doar 2% fata de anul trecut, diferentele de venituri intre muncitori si top management raman considerabile. Salariul mediu brut al unui director general dintr-o companie medie este de 8.700 de euro, in timp ce un muncitor necalificat are un salariu de circa 350 de euro", a declarat Oana Botolan Datki, country manager al Consulteam, partenerul local al Mercer.

Potrivit studiului "Total Remuneration Survey" al Mercer, directorii cu cele mai mari cresteri salariale in 2008 sunt directorii de fabrici - 18%, managerii de calitate, cu o crestere de 17%, urmati pe pozitia a treia de managerii din logistica - 16,4%.

Printre cei care s-au bucurat de cresteri ale veniturilor in acest an au fost si managerii de vanzari - 16%, si cei de marketing - 14%.

Conform datelor Mercer, la nivel de top management, directorii de vanzari sunt printre cel mai bine platiti pe piata locala, dar si din regiune. Acestia castiga cu 15% mai mult decat colegii lor din Cehia si cu 50% mai bine decat cei din Bulgaria.

"Cele mai mari cresteri in procente sunt aplicabile pentru posturile de executie. In departamentul de vanzari, de exemplu, cresterile salariale au fost de la 6% pana la 20%, in functie de nivelul postului. Cresteri semnificative s-au putut remarca si pentru posturile din logistica, avand procentaje cuprinse intre 9% si 25%", adauga Oana Botolan Datki.

Directorii de vanzari din industria bunurilor de larg consum sunt mai bine platiti decat omologii lor din Cehia si Slovacia, potrivit unor date centralizate de birourile la nivel regional ale companiei Hill International.

"In Romania, un sales manager din FMCG primeste intre 3.600 si 5.800 de euro brut, in Slovacia, salariul pentru o astfel de pozitie variaza intre 2.000 si 4.000 de euro, iar salariul brut al unui manager de vanzari din FMCG in Cehia variaza intre 2.400 si 5.000 de euro", spune Anca Raican, business unit manager al Hill Romania.

Companiile medii din studiul Mercer au intre 800 si 1.400 de angajati, o cifra de afaceri intre 232 mil. euro si 405 mil. euro si activeaza in domenii precum servicii, distributie, productie, marketing si vanzari.

"Salariul unui director general depinde foarte mult de companie, de industria din care face parte, de numarul de angajati si de cifra de afaceri. In domeniul financiar sau farma, e posibil ca un director general sa primeasca peste 8.500 de euro sau chiar mai mult", spune Valentin Bestea, director de Resurse Umane al companiei Romstal, producatoare de obiecte sanitare si placi ceramice.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: