Transparency International: Romania si Bulgaria - cele mai corupte tari din UE

Data publicarii: 23-09-2008 | Economie

Bulgaria si Romania se claseaza in 2008 printre tarile cele mai corupte din Europa. Din 2004 si pana in 2007, Romania fusese mereu cotata ca cea mai corupta tara candidata si apoi membra UE.

Bulgaria a cazut spectaculos in indexul de perceptie privind coruptia publicat astazi de organizatia Transparency International, Romania fiind acum a doua cea mai corupta tara din UE dupa vecina ei de la sud, urmata de Polonia, Lituania, Grecia si Italia.

"Aderarea la UE nu este un remediu automat pentru coruptie, dupa cum arata agravarea clara a indicelui de perceptie privind coruptia din Bulgaria, de la 4,1 in 2007 la 3,6 in 2008", pe o scala de la 0 la 10, unde 10 este indicele pentru cea mai putin corupta tara, se arata in analiza regionala a modului in care este perceputa coruptia.

Pentru intocmirea acestui studiu au fost luate in considerare 180 de state. In clasamentul mondial, Romania ocupa locul 70, la egalitate cu Columbia. Bulgaria ocupa locul 72, avand un indice al coruptiei egal cu cel al Macedoniei (3,6).

Tarile cel mai putin expuse coruptiei sunt statele din nordul Europei. Danemarca isi pastreaza locul fruntas, de cea mai putin corupta tara din lume, cu un indice de 9,3 (fata de 9,4 anul trecut), la egalitate cu Noua Zeelanda si Suedia.

Republica Moldova se situeaza pe locul 109 in acest clasament al perceptiei coruptiei, avand un indice de 2,9, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de anul trecut. Dintre ceilalti vecini ai Romaniei, Ungaria a scazut in ceea ce priveste performantele anticoruptie, de la un indice de 5,3 in 2007 la 5,1 in 2008. Anul trecut era pe locul 20 in randul celor 27 de state membre UE, anul acesta a coborat pe locul 23.

Rusia sta insa si mai prost in materie de coruptie, cu un indice de 2,1 care o plaseaza pe locul 147, in timp ce anul trecut avea 2,3 si era pe locul 143.

Ultimele locuri ale clasamentului Transparency International sunt ocupate de Irak si Myanmar, care au un indice de 1,3, si Somalia, cu indicele 1.

Indexul Transparency International masoara nivelurile de perceptie a coruptiei din sectorul public, bazandu-se pe mai multe studii ale expertilor si mediului de afaceri. Clasamentul a fost realizat in 180 de tari, folosind o scala de la zero (foarte corupt) la zece (fara coruptie).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: