Analistii Erste Group: Criza financiara nu s-a incheiat inca - se recomanda o pondere scazuta a actiunilor

Data publicarii: 23-09-2008 | Finante-Banci

In prezent, riscurile pietelor bursiere din SUA continua sa fie mai mari decat oportunitatile, potrivit celui mai recent raport de cercetare elaborat de analistii Erste Group.

Impactul crizei financiare din SUA s-au extins puternic in al treilea trimestru din 2008, iar presiunea lichiditatilor asupra multor banci de investitii din SUA a devenit foarte puternica, unele dintre acestea neputand face fata situatiei fara un sprijin din exterior. Recent, guvernul a creat un fond comun pentru preluarea imprumuturilor neperformante, ajutand astfel la imbunatatirea pe termen scurt a situatiei de pe diferitele piete. Caracterul durabil al acestei masuri va putea fi evaluat probabil abia in noul an 2009. "Criza financiara de la nivel international, care a atins, in forma sa actuala, o magnitudine nemaiintalnita pana acum, a contribuit la cresterea primelor pentru risc in intreaga lume. Imensa criza de incredere si lipsa unei orientari clare a pietelor vor afecta perspectivele pietelor financiare si in cel de-al patrulea trimestru din 2008," a declarat Fritz Mostbock, Sef al Diviziei de Cercetare, Erste Group. 

Astfel, recomandarea Erste Group este urmatoarea: cresterea ponderii numerarului, mentinerea ponderii obligatiunilor la un nivel neutru, scaderea ponderii actiunilor

Tendinta ratei dobanzii din SUA, piata obligatiunilor si moneda: criza persistenta, o economie cu o evolutie inca lenta

Crizele cu care se confrunta economia americana (si alte regiuni ale lumii, in consecinta) se mentin. Recenta inrautatire a crizei de pe pietele financiare este dovada in acest sens. "Preconizam mentinerea ritmului lent de evolutie a pietei in urmatoarele luni, piata financiara reprezentand un risc negativ. In acelasi timp, pretul mai scazut al petrolului ar putea contribui la o oarecare imbunatatire a situatiei. Nu ne asteptam ca Rezerva Federala SUA (Fed) sa reduca ratele dobanzii, chiar daca riscul ce pluteste deasupra acestei prognoze a devenit tot mai evident in ultimele saptamani," a declarat Rainer Singer, Sef al Diviziei de Cercetare Macro si Venit Fix ECE, Erste Group. "Se preconizeaza o usoara crestere a randamentului obligatiunilor de stat pe masura ce se aplaneaza criza, insa datele economice slabe vor limita aceasta miscare. In ultimele cateva saptamani dolarul american a castigat mult teren in fata monedei europene, dat fiind ca, in mod surprinzator, perspectivele economice din Europa au devenit mai sumbre. Nu se preconizeaza o continuare a intaririi dolarului american, deoarece riscurile care ameninta economia SUA sunt inca substantiale." 

Piata bursiera din SUA: Indicele cheie din SUA are de suferit in continuare

In esenta, situatia de pe piata bursiera din SUA s-a deteriorat si mai mult in ultimele cateva saptamani. S-au initiat o serie de misiuni spectaculoase pentru a salva institutii financiare precum Freddie Mac, Fannie Mae, Merrill Lynch si AIG de la prabusire. Traditionala firma de investitii Lehman Brothers a anuntat intrarea sa in stare de insolvabilitate si a solicitat protectie impotriva creditorilor conform Capitolului 11.

Hans Engel, strateg de piata pentru pietele bursiere internationale in cadrul Erste Group, a declarat: "In situatia actuala, este clar ca principalul indice din SUA este inca slab. Este evident mult prea devreme pentru o revigorare de sfarsit de an. Slaba crestere a castigurilor corporative estimate ramane un factor fundamental important care afecteaza bursa din SUA. Nu se prevede nicio schimbare in viitorul apropiat, in acest context. In prezent, riscurile pe burse sunt inca mai mari decat oportunitatile, acesta fiind motivul pentru care ne mentinem recomandarea de a reduce ponderea acestei clase de active si in special a actiunilor cotate la bursa americana." 

Zona euro: Tendinta ratei dobanzii si piata obligatiunilor - Speculatiile privind reducerea rapida a ratei dobanzii sunt premature

Dupa un trimestru al doilea cu o evolutie slaba, zona euro nu mai prezinta nici un impuls pozitiv. Scaderea increderii consumatorilor si un climat de afaceri inactiv sunt consecintele inflatiei si a incertitudinii care domina magnitudinea incetinirii ritmului economic. BCE este in continuare in dilema, confruntandu-se cu o inflatie in crestere si perspective economice sumbre, precum si cu criza de pe pietele financiare. Speculatiile privind reducerea rapida a ratelor dobanzii sunt cu siguranta premature, dar analistii se asteapta la o posibila schimbare a ratei dobanzii incepand cu al doilea trimestru din 2009, in cazul unei scaderi a inflatiei. Pietele de obligatiuni prezinta deja o dinamica puternica. In cazul in care zona euro anunta indicatori economici mai slabi, randamentele, in special pe termen scurt, ar putea scadea si mai mult. In comparatie cu obligatiunile din SUA, se preconizeaza ca obligatiunile de stat cu maturitate la doi ani vor avea o evolutie mai buna.
 
Piata bursiera din Europa: pastrarea companiilor cu o baza financiara solida

Pietele bursiere europene nu au reusit sa scape de efectele negative ale celor mai recenti indicatori ai economiei SUA sau de socanta veste din sectorul financiar american, afisand in continuare o tendinta descrescatoare. Pana in prezent, nici pretul in scadere al petrolului si nici o moneda europeana mai slaba nu au contribuit la imbunatatirea situatiei de pe piata. "Per ansamblu, in prezent se recomanda pastrarea companiilor cu o baza financiara solida. Aceste preturi scazute se datoreaza lichidarilor, nu unor probleme specifice. In ceea ce priveste bursele ciclice, acum este deja prea tarziu pentru a vinde, deoarece scaderile masive ale preturilor au intervenit in perioade foarte scurte de timp, iar acum preturile sunt mici. In acest moment, analistii recomanda vanzarea actiunilor care nu au stabilitate financiara sau nu sunt foarte bine cotate. Dat fiind ca bursele europene sunt mult mai bine cotate decat cele americane, au si un potential mai mare pe termen lung. Prin urmare, se recomanda cresterea ponderii actiunilor europene in alocarea activelor regionale.

Japonia: Economia, ratele dobanzii si moneda - Nu se preconizeaza alte modificari ale ratei dobanzii

Economia Japoniei incepe sa inregistreze pierderi. Exporturile au scazut considerabil in al doilea trimestru, iar pierderile datorate efectelor preturilor s-au agravat, producand in mod constant o inrautatire a perspectivei atat pentru companii, cat si pentru gospodarii. Analistii sunt convinsi ca va dura destul de mult pana cand se va ajunge la momentul in care putem spera intr-o refacere de durata. Banca Japoniei se concentreaza pe partea economiei si nu se preconizeaza nicio miscare din partea acesteia inainte de Fed. Prin urmare, analistii nu prevad inca nicio modificare a ratei dobanzii. Turbulentele actuale de pe pietele financiare au permis intarirea rapida a yenului fata de dolarul american, alaturi de cresterea volatilitatii. In plus, puterea scazuta a monedei europene a dus la o intarire a yenului de 13% in decurs de o luna. Facand exceptie de turbulentele de pe piata financiara, se prevede o detasare a evolutiei yenului fata de cea a dolarului american.

Piata bursiera japoneza: relativa consolidare a sectorului tehnologic si a consumului ciclic

Analistii Erste Group se asteapta la o revenire relativ in forta a pietei bursiere si recomanda o usoara crestere a ponderii actiunilor japoneze in alocare actuala a activelor la nivel de tara. In ceea ce priveste alocarea in functie de sector, recomandarea este in continuare aceea de a se concentra pe sectorul financiar, care a avut exagerat de mult de suferit. Mai mult, analistii preconizeaza o consolidare relativ substantiala a sectorului tehnologic si al consumului ciclic.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: