Studiu efectuat de cercetatorii americani, demonstreaza ca misoginii au salarii mai mari

Data publicarii: 24-09-2008 | HR/Cariere

Barbatii care considera ca rolul femeii este de a sta la cratita si de a avea grija de copii, castiga mai mult. Desi demodata, se pare ca aceasta mentalitate aduce bani in plus la salarii. Barbatii cu viziuni mai moderne au salarii considerabil mai mici decat traditionalistii. Aceasta este concluzia unui studiu facut de oamenii de stiinta americani, care a fost publicat in Revista de Psihologie Aplicata.

Un psiholog britanic a explicat aceasta tendinta prin faptul ca barbatii care isi exercita autoritatea acasa, au aceeasi pornire si in relatiile de munca. Studiul, incheiat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Florida, a fost facut cu ajutorul a 12.686 de barbati si femei care ai fost intervievati. Intrebarile care au stat la baza studiului au fost: "Locul femei este acasa?" sau "Delincventa juvenila este rezultatul numarului tot mai mare de femei care lucreaza?". Numarul de barbati care au raspuns afirmativ la aceste intrebari a fost, evident, mult mai mare decat al femeilor cu aceleasi pareri. Pe de cealalta parte, femeile cu viziuni mai putin traditionale castiga semnificativ mai mult decat cele mai conservatoare.

Potrivit BBC News, doctorul Timothy Judge, unul dintre cercetatori, a declarat: " Barbatii cu mentalitate traditionala cauta sa mentina, intr-un fel sau altul, separarea rolurilor pentru barbati si femei. Rezultatele studiului noastru demonstreaza tocmai acest lucru."

Magdalena Zawisza, de la Universitatea din Winchester, a enuntat cateva dintre teoriile care explica aceasta diferenta. "Barbatii cu viziuni traditionale sunt mai interesati de putere, atat din punctul de vedere al accesului la resurse, adica la bani, cat si din punctul de vedere al femeii care ar trebui sa se supuna. O alta teorie este aceea conform careia angajatorii prefera sa promoveze barbatii care sunt singura sursa de venit in familiile lor decat pe cei ai caror sotii lucreaza."

Antena3