Credit Team: Nu putem emite, in acest moment, estimari certe asupra efectelor implementarii noilor norme BNR

Data publicarii: 24-09-2008 | Finante-Banci

Nu putem emite, in acest moment, estimari certe asupra efectelor implementarii noilor norme BNR, cata vreme bancile comerciale nu si-au prezentat formula actualizata a produselor, se arata intr-un comunicat de presa al brokerului de credite Credit Team, remis BankNews.ro. Avem la cunostinta faptul ca unele banci au demarat acest proces (de exemplu, exista deja un produs a carui dobanda s-a egalizat, pentru EUR/CHF). Ceea ce cunoastem cu certitudine, insa, este scopul noilor norme: accesarea creditelor de catre persoanele care isi permit aceste costuri in bugetul lunar.

In conditiile in care unele banci pot micsora gradul de indatorare, iar altele pot mari dobanda, efectul cel mai probabil va fi, pentru perioada imediat urmatoare, tendinta de accelerare a solicitarilor pentru creditele de nevoi personale cu garantie, care pot permite accesarea unor sume mai mari (mai ales daca oferta bancilor comerciale va cuprinde si promotii, catre finalul lui 2008). S-a inregistrat o crestere a interesului populatiei pentru creditele garantate, interes care va fi sustinut de produsele bancare si pe viitor, datorita riscurilor mai scazute pe care le presupun. 

Tot pe acest segment (credite garantate), exista rezultate statistice suficient de relevante care ne indica mentinerea cererii, in urmatoarele 3-4 luni, in moneda EUR si CHF. Din studiile Credit Team cu privire la evolutia comportamentului de creditare al populatiei, studii derulate la nivelul intregii tari, in intervalul ianuarie - august 2008, reies doua aspecte: creditele negarantate sunt accesate, in proportie de 15% in RON, 25% in EUR, 60% in CHF, fara fluctuatii vizibile ca moneda preferata; in cazul creditelor garantate, insa, preferinta populatiei pentru moneda RON se mentine undeva in jurul a 9%, in timp ce interesul pentru moneda CHF este intr-o relativa scadere, de la 55% in prima jumatate a anului (primele cinci luni calendaristice), catre 45%, in prezent. Revenim aici la exemplul egalizarii dobanzii pentru creditul accesat in EUR/CHF, ceea ce presupune o crestere a numarului de credite acordate in EUR, considerata o moneda mai stabila. Moneda USD, optiune pentru creditele garantate in urma cu doi-trei ani, nu a atins decat o cota de 1% pentru creditele garantate, solicitate in cursul acestui an. 

Putem extrapola aceste rezultate ce tin de activitatea companiei, a carei retea acopera 70% din teritoriul tarii, pentru a genera simulari cu privire la comportamentul populatiei, odata aplicate noile norme de creditare. Astfel, creditele garantate vor retine din ce in ce mai mult atentia ofertantilor, dar si a celor aflati in cautarea unei finantari mai consistente. Luand si exemplul vestic, unde cardurile de credit au inlocuit creditele negarantate cu valoare mica, va trebui sa analizam impreuna urmatorii factori: intentiile BNR, strategiile de vanzari ale bancilor comerciale, evolutia mediului economic intern si international si nevoile reale de creditare ale populatiei, in momentul in care dorim sa emitem prognoze pe termen mediu si lung, se mai arata in comunicatul Credit Team.