Coface: Numarul falimentelor din Romania se va dubla in 2008 fata de anul trecut

Data publicarii: 24-09-2008 | Afaceri

Numarul falimentelor pentru companiile din Romania s-ar putea dubla pana la sfarsitul lui 2008 fata de numarul de cazuri inregistrate la finalul anului trecut, iar cea mai mare parte a acestora se inregistreaza in comert, a declarat miercuri directorul Coface Romania, Cristian Ionescu.

"Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor, pe fondul crizei de lichiditati, mai ales in constructii, va conduce la cresterea numarului de proceduri deschise, chiar daca in multe cazuri nu se discuta de situatii reale de faliment", a explicat Ionescu.

La jumatatea acestui an, numarul falimentelor ajunsese la aproape 7.500.

Cea mai mare parte a acestora - 43,65% - se inregistreaza in randul companiilor din comert - atat cu amanuntul, cat si cu ridicata - si de distributie, numarul cazurilor in acest sector fiind de aproape 3.300.

Cu toate acestea, Coface considera ca segmentul constructiilor este cel mai riscant la ora actuala, acesta inregistrand 11% din cazurile de faliment, pondere ce il plaseaza pe pozitia a treia intre sectoarele economice, dupa comert si distributie.

"Constructiile se confrunta cu o criza de lichiditate, deoarece in acest sector se genereaza reactii in lant in momentul aparitiei unui incident de plata. Supraincalzirea sectorului constructiilor are efecte imediate asupra inrautatirii comportamentului de plata al companiilor din acest sector", a mai spuis directorul Coface.

O alta problema identificata de Ionescu pentru companiile din constructii consta in contractele din domeniu, care nu prevad, de multe ori, viitoare cresteri ale preturilor la materiale.

Pe locul patru intre domeniile cu cel mai ridicat numar de falimente se situeaza sectorul de fabricare a lemnului si a produselor din lemn, cu 412 cazuri, urmat de transporturi, industria alimentara si a bauturilor si de hoteluri si restaurante.

In cazul transporturilor, urcarea de pe pozitia a opta la sfarsitul lui 2007 pe locul cinci la jumatatea acestui an a fost cauzata si de cresterea preturilor la combustibili, care i-a afectat mai ales pe micii transportatori, acestia intrand in stare de insolventa.

In domeniul hotelurilor si restaurantelor, urcarea de pe pozitia a zecea la sfarsitul lui 2007 pe locul sapte dupa primul semestru din 2008 a fost generata de slaba competitivitate, lipsa personalului calificat si, in general, de strategiile manageriale defectuoase, tinand cont de raportul calitate-pret in serviciile oferite.

Domeniile cu cel mai scazut grad de risc, unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de insolventa, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria metalurgica, intermedierile financiare, telecomunicatiile si IT-ul.

Bucurestiul inregistreaza in continuare cea mai ridicata rata a insolventei, cu aproape o mie de cazuri, respectiv aproape 13% din totalul insolventelor. Capitala este urmata de judetul Timis, unde numarul insolventelor a crescut la aproximativ 740 la jumatatea anului 2008, judetul urcand de pe pozitia a treia la sfarsitul lui 2007.

Judetul Vrancea a urcat de pe pozitia a 19-a pe pozitia a treia cu aproape  400 de cazuri de insolventa, iar Prahova a ajuns pe locul patru, de pe pozitia 11-a la sfarsitul lui 2007, cu aproape 370 de cazuri de insolventa.

Coface sustine ca o situatie favorabila o reprezinta reducerea considerabila  a numarului de dosare de insolventa deschise in anii anteriori. Astfel, dintre firmele aflate in insolventa in 2006, numarul dosarelor nesolutionate este in prezent de 97, iar dintre cazurile inregistrate in 2005, numarul celor nerezolvate este de doar 29.

In acest an, numarul firmelor aflate in insolventa este de 3.682.

In Romania, numarul companiilor active la sfarsitul lui 2007 era de aproape 618.000, iar dintre acestea aproape jumatate (311.573) au inregistrat profit anul trecut.

Dintre companiile active, aproape 16% aveau anul trecut datorii la furnizori si 15% aveau datorii la stat.

NewsIn