Scutirea de impozit a castigurilor la Bursa este un cadou fiscal discriminatoriu si inutil

Data publicarii: 25-09-2008 | Bursa

Decizia Finantelor de a scuti de impozit castigurile la Bursa in 2009 este un nou "cadou de la buget", discriminatoriu fata de alte sectoare ale economiei si care va stimula prea putin piata de capital, sustin analistii economici.

"Masura in sine inseamna o renuntare la niste venituri bugetare si arata o continuare a tendintei din ultima vreme de a face cadouri de la buget", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

Voinea considera ca masura anuntata, miercuri, de ministrul Economiei si Finantelor de suspendare a impozitului pe castigurile din piata de capital in 2009 nu are o relevanta foarte mare asupra bursei, pentru ca se adreseaza numai catorva mii de investitori si, in plus, sprijina pe cine nu trebuie.

Analistul Matei Paun considera ca o astfel de masura nu va avea un impact semnificativ asupra bursei, dar nici asupra bugetului. "E o masura care in final va fi irelevanta", sustine Paun.

"Problemele bursei nu se vor rezolva prin masuri fiscale. Daca vor sa ajute piata de capital, trebuie sa intareasca supravegherea pietei prin CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare n.r.), sa vina cu IPO-uri (oferte publice initiale n.r.) serioase, nu de 5-10% din capitalul companiilor si sa aiba o abordare mai focusata", a explicat Matei Paun.

Bursa ar trebui sa sprijine economia, nu invers

Paun sustine ca masurile mentionate anterior ar imbunatati functionarea pietei de capital, nu facilitatile fiscale, si a mentionat ca "bursa este cea care ar trebui sa sprijine economia, nu invers".

"Personal nu cred ca aceasta masura este cea mai potrivita, pentru ca cei care vin la bursa isi asuma riscul deprecierii actiunilor. O masura mai nimerita ar fi fost sa elimine impozitul pe economisire sau pe veniturile din pensiile private obligatorii, la care nu exista nici macar in prezent un fond de garantare a sumelor pe care contribuabilii sunt obligati sa le plateasca", a adaugat Voinea.

Profesorul de economie si europarlamentarul Daniel Daianu sustine ca "Bursa din Romania nu sufera din cauze interne, ci pentru ca a fost dominata de investitori straini, iar acestia s-au retras" si considera ca Finantele ar fi putut acorda astfel de facilitati altor sectoare importante pentru economie, precum cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica.

Daianu a declarat ca Bursa se va redresa doar daca investitorii constata ca a venit momentul potrivit sa plaseze bani pe piata de capital si crede ca "nu este nevoie sa bagi adrenalina in investitorii autohtoni prin facilitati fiscale pentru a sprijini Bursa". Daianu a atras atentia ca retragerea strainilor este principalul motiv pentru care Bursa a intrat in declin.

"Este nevoie de o schimbarea a situatiei pe plan international pentru ca bursa din Romania sa se redreseze - si nu de facilitati fiscale", a adaugat Daianu.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a pierdut 52,8% de la inceputul anului pana in prezent, pe fondul crizei financiare internationale.

Promisiuni de facilitati pentru cei cu bani

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, miercuri, ca impozitul pe castigurile realizate pe piata de capital va fi suspendat pe tot anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pentru cele pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectata de criza internationala.

Decizia a fost luata in urma discutiilor purtate joia trecuta de reprezentantii MEF cu premierul Calin Popescu Tariceanu, iar propunerea urmeaza sa fie introdusa pentru modificarea Codului Fiscal.

"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de saptamana viitoare, cand vom suspenda pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", declara Vosganian, joi dimineata.

Vosganian a mentionat ca, pentru sprijinirea investitorilor de pe piata de capital, va fi aplicata temporar si o modificare a modului de plata a impozitului, in sensul ca pierderile investitorilor pe 2009 vor putea fi reportate pentru anul urmator.

In prezent, impozitul pentru castigurile din investitii pe piata de capital este de 16% pentru cele pe termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

NewsIn