Trezoreria vrea sa-si limiteze riscul pe conturile in valuta prin selectarea mai multor banci

Data publicarii: 25-09-2008 | Finante-Banci

Trezoreria ar putea selecta mai multe banci la licitatia pentru administrarea conturilor sale in valuta ce ar putea demara in octombrie, pentru a-si limita riscul expunerii pe o singura banca, avand in vedere volumul mare de fonduri rulate, a spus seful Trezoreriei statului, Stefan Nanu.

"Vom incerca sa ne limitam riscurile, deoarece ar fi periculos sa ne expunem unei singure banci, daca luam in calcul volumele foarte mari care vor fi rulate in numele Trezoreriei. Numai fondurile europene pentru acest an sunt in valoare de 2,2 miliarde euro, iar acestora li se adauga si datoria administrata", a spus Nanu.

Una dintre variantele propuse pentru administrarea conturilor in valuta ale Trezoreriei ar fi selectarea prin licitatie a unui grup de banci, din care statul sa incheie contract cu una pentru un anumit plafon si, pe masura ce volumele rulate depasesc acest nivel, sa inceapa sa lucreze cu urmatoarele banci, a adaugat seful Trezoreriei.

El a precizat ca licitatia este deschisa atat bancilor locale, cat si jucatorilor din strainatate, si ca Trezoreria este interesata, in procesul de selectie, sa obtina o dobanda cat mai buna la depozite, comisioane cat mai reduse si sa-si asume un risc cat mai mic.

In prezent, Trezoreria poarta discutii cu toate departamentele implicate in acest proces din Ministerul Finantelor si spera sa demareze licitatia in octombrie, pentru a finaliza procesul pana la sfarsitul acestui an.

Eurobonduri romanesti noi doar cand vor scadea dobanzile

Referitor la posibilitatea redeschiderii emisiunii de eurobonduri in acest an, Nanu a precizat ca decizia depinde de conditiile din piata, care sunt monitorizate in permanenta de Finante.

El a adaugat ca, in prezent, mediul nu este unul favorabil, intrucat randamentele anuale la eurobonduri sunt la 7,15-7,20%, fata de 6,69% la momentul emisiunii din vara.

In iunie 2008, Romania lansa prima emisiune de euroobligatiuni din ultimii cinci ani, atragand 750 milioane euro pe 10 ani, cu un randament anual mediu de 6,69%, la un cupon de 6,5% pe an

"Si la inceputul anului, conditiile erau foarte proaste, daca ne uitam la nivelul din martie, insa piata si-a revenit, si am putut efectua emisiunea. De altfel, in 2-3 saptamani, am intrat in piata si noi, dar si cehii, polonezii si ungurii", a mai spus Nanu.

In"Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2008-2010", publicata in 20 august, Finantele aratau ca vor sa acopere deficitele din anii anteriori finantate temporar din lichiditatile trezoreriei statului.

Strategia ar presupune ca, pentru o perioada de circa zece ani, Finantele sa se imprumute anual cu 3 miliarde lei peste necesarul acoperirii deficitului bugetar.

"Noi vrem sa rostogolim o datorie pe termen scurt, care este destul de mare. Pana acum, am avut optiunea finantarii temporare din disponibilul din conturile Finantelor", a spus Nanu.

"De asemenea, vrem sa reducem datoria in valuta si s-a observat ca anul acesta, la rectificare, am introdus sume mai mari pentru cheltuielile cu dobanzile, din cauza deprecierii leului. Bugetul pe acest an fusese conceput la un curs de 3,25 lei/euro. Daca inflatia se tempereaza, ne vom putea finanta de pe piata interna", a adaugat el.

NewsIn