Guvernatorul bancii centrale cere bancilor austriece sa-si controleze creditarea in estul Europei

Data publicarii: 25-09-2008 | Finante-Banci

Bancile austriece trebuie sa-si controleze creditarea in crestere rapida in tarile europene emergente, ca sa reduca riscurile si sa se asigure ca extinderea este sustenabila, a spus guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, citat de Reuters.

Totusi, discutiile periodice cu reprezentantii bancilor austriece, mari creditori in regiunea central si est europeana, i-a dat bancherului central austriac impresia ca bancherii sunt constienti de riscuri, a precizat Nowotny.

"Sectorul bancar (din Europa emergenta) are un potential promitator de crestere, datorita perspectivelor solide de crestere economica din regiune", a declarat Nowotny.

"Pe de alta parte, este clar ca, in pofida acestui potential, ratele de crestere trebuie tinute sub control. Institutiile trebuie sa aplice standardele adecvate de creditare, astfel incat sa diminueze riscurile si sa asigure sustenabilitatea", a adaugat guvernatorul bancii centrale a Austriei.

Subsidiara Bank Austria a UniCredit, Raiffeisen International si grupul bancar Erste Bank sunt cei trei creditori principali din Europa Centrala si de Est.

Analistii de la UniCredit au estimat in iulie ca activele bancilor din tarile emergente din Europa vor creste cu aproape 23% pe an pana in 2010. Totusi, aceasta ar insemna o incetinire fata de cresterea de peste 30% din cei doi ani anteriori, dar se va situa, totusi, mult peste nivelurile din tarile occidentale.

Bancile beneficiaza de faptul ca depozitele clientilor le acopera, in mare parte, creditarea. Analistii atrag atentia, insa, ca in aceste tari calitatea imprumuturilor nu este sustinuta de un istoric lung de creditare si ca trebuie sa fie testata, inca, de o criza financiara majora.

In afara ritmului general de crestere a activelor din Europa Centrala si de Est, popularitatea creditarii in valuta forte din unele tari a atras atentia unor institutii ca Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE).

Nowotny a mai spus ca este foarte important ca autoritatile de reglementare din regiune sa coopereze strans in continuare.

In Romania, bancile austriece controleaza patru din primele zece banci de pe piata dupa active: Banca Comerciala Romana (BCR) cu Erste Bank actionar majoritar, Raiffeisen Bank Romania, UniCredit Tiriac Bank - controlata de Bank Austria - si Volksbank Romania.

NewsIn