Guvernul va acorda despagubiri deponentilor la CEC pentru autoturisme cu doua luni mai devreme

Data publicarii: 25-09-2008 | Finante-Banci

Romanii care au depus bani la CEC, pana in 1992, pentru achizitionarea unor autoturisme vor primi despagubiri cu doua luni mai devreme, respectiv incepand cu 30 octombrie, iar numarul beneficiarilor a fost marit cu 25 de persoane, a decis Executivul.

Ministerul Economiei si Finantelor va demara acordarea despagubirilor incepand cu 30 octombrie, in loc de 21 decembrie, cum era prevazut initial in Ordonanta de Urgenta 156/2007, act normativ ce a fost amendat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Executivul sustine, potrivit unui comunicat de presa remis NewsIn, ca modificarea este determinata de faptul ca, in luna octombrie, ca efect al colectarii impozitelor si taxelor la bugetul de stat, disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului inregistreaza o crestere importanta, asigurand resursele necesare efectuarii unui volum mai mare de plati ale serviciului datoriei publice guvernamentale.

Guvernul a mai decis sa extinda numarul total al persoanelor care vor beneficia de aceste despagubiri, de la 37.462 persoane la 37.487 persoane, iar valoarea totala a despagubirilor a fost majorata de la 759,784 milioane lei, la 760,625 milioane lei.

Conform ordonantei de urgenta, valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea despagubirii, calculata de CEC, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

La data scadentei emisiunii de titluri de stat, 30 octombrie 2008, MEF va proceda la rascumpararea acestora, prin plata, pe numele CEC a sumei de 760,625 milioane lei, reprezentand valoarea nominala a titlurilor de stat emise.   

Sursele utilizate pentru rascumpararea la scadenta a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Economiei si Finantelor in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica.

In prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, CEC procedeaza la alimentarea fiecarui cont al deponentilor cu suma reprezentand valoarea individuala a despagubirii. Incepand cu aceasta data, persoanele fizice care au dreptul la despagubire se pot prezenta la ghiseele CEC, pentru ridicarea sumelor cuvenite.

Pentru a intra in posesia sumelor reprezentand valoarea despagubirii, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele "cec cu suma limitata" si "act de identitate" valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz.

NewsIn