Vosganian compara analiza lui Basescu privind economia cu 'reclamele cu ghicitori din ziare'

Data publicarii: 25-09-2008 | Politica

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, considera ca seful statului pune la indoiala capacitatea Guvernului de a respecta calendarul privind adoptarea monedei euro pentru ca isi doreste ca lucrurile sa mearga rau, astel incat sa aiba "argumente" in lupta politica.

Vosganian a spus ca, in discursul rostit miercuri in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele Basescu a avut o abordare negativa a realitatii si a mutat discutiile intr-un  viitor improbabil, "acolo unde orice este posibil, de la reclamele cu ghicitori din ziare si pana la cei care ar dori ca lucrurile sa mearga mai rau pentru a avea argumente in dezbaterea publica". El a precizat ca rezultatele economice ale anului 2007 si 2008 permit Romaniei sa poata adopta moneda euro la termenul propus.

Ministrul a precizat ca pentru 2009 este estimat un deficit bugetar de 2%, pentru 2010 de 1,6%, pentru 2011 - de 1,2%, iar pentru 2012 de 0,9%. "Deci, pe perioada mandatului viitor, avem in vedere o consolidare fiscala care sa ne duca la obiectivul propus, de a intra in 2012 la un deficit bugetar sub 1%", a spus el.

La randul sau, premierul Tariceanu a replicat ca tinta este fixata de Guvern si de BNR si a dat asigurari ca va fi respectata.

Presedintele  Basescu a facut miercuri in Parlament bilantul negativ al guvernarii Tariceanu, vorbind despre restantele din domenii cheie cum ar fi agricultura, sanatatea si educatia, precum si incoerenta alocarii resurselor bugetare care pot duce pana la intarzierea adoptarii monedei euro.

El a explicat ca alocarea ineficienta a resurselor constituie un motiv serios de ingrijorare in legatura cu perspectiva respectarii calendarului pentru adoptarea monedei euro. "Adoptarea unor politici fiscal-bugetare care nu sustin politica monetara restrictiva si maresc riscul  maririi deficitului bugetar, riscul supraincalzirii economiei, cheltuieli curente prea mari sau cresteri ale salariilor mai rapide decat cele ale productivitatii muncii", a spus seful statului. El a aratat ca in loc de a oferi predictibilitate si bugete multianuale, bugetul a fost rectificat de trei ori in acest an, iar beneficiul cresterii economice a fost orientat catre consum in detrimentul investitiilor.

Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala, care constau in limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.

Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.

Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM 2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: