Seful Academiei Coca-Cola: Directorii HR trebuie sa se impuna in fata CEO

Data publicarii: 25-09-2008 | HR/Cariere

Multi dintre specialistii in resurse umane de pe piata locala se ocupa doar de gestionarea cartilor de munca, eliberarea adeverintelor si impartirea bonurilor de masa, fara a avea un rol de partener strategic al companiei, chiar in conditiile crizei de personal de pe piata locala.

"Specialistii in resurse umane se plang ca nu au loc la masa tratativelor, dar cei mai multi nu il au, pentru ca nu incearca sa-l obtina. Nu toti directorii generali inteleg importanta departamentului HR", a declarat Vlad Bog, capability & development director pentru zona Eurasia a Coca-Cola. Bog conduce Academia corporativa pe care Coca-Cola o dezvolta online, pentru dezvoltarea competentelor angajatilor din 43 de tari, din mai multe zone geografice, inclusiv Orientul Mijlociu si India.

Potrivit acestuia, rolul departamentului de resurse umane in cadrul companiilor din Romania este preponderent acela de a rezolva probleme cu caracter administrativ. "HR-ii trebuie sa se implice in planurile de dezvoltare ale organizatiei, in situatii de criza, aceasta este singura functiune care este ascultata de directorul general", adauga Vlad Bog. De aceeasi parere este si Marius Persinariu, general manager Xerox.

In opinia acestuia, departamentul HR trebuie sa lupte pentru rolul sau in organizatie si sa se implice in planurile de strategie ale companiei. La nivelul intregii tari, potrivit studiului Romanian HR Profile 2007, realizat de Business-Edu si Corporate Dynamics International, doar 11% dintre persoanele intervievate percep rolul departamentului de resurse umane ca fiind unul strategic. Anul trecut, in 72% din cazuri, deciziile strategice de resurse umane in cadrul firmelor erau luate de catre directorul general si nu de catre directorul de HR, potrivit aceluiasi studiu.

"Acest lucru ne arata un stil de management de tipul «hands-on» din partea directorilor generali, stil de management destul de prezent in tara noastra", explica Decebal Leonard Marin, managing partner al Corporate Dynamics International. De aici rezulta si demararea anevoioasa a unora dintre proiectele de HR, aprobarea cateodata greoaie a acestora, mai ales cele care vizeaza schimbari de cultura organizationala, de introducere de sisteme complexe de evaluare sau de restructurare.

Directorul Corporate Dynamics International este de parere ca preocuparea pentru competente este destul de redusa in HR, pe piata locala multi dintre specialistii in resurse umane sunt interesati de traininguri de dezvoltare individuala si mai putin de programe care i-ar putea ajuta sa ia parte la strategia firmei, sa inteleaga businessul.

Business Standard