BNR mentine dobanda cheie la 10,25%, in conformitate cu asteptarile

Data publicarii: 25-09-2008 | Finante-Banci

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina dobanda de politica monetara la actualul nivel, de 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, si a lasat neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.

Cei mai multi dintre analisti anticipau mentinerea dobanzii cheie la nivelul actual, in conditiile in care inflatia anuala s-a temperat semnificativ in august, dupa un varf de peste 9% in iulie.

Economistii vad, chiar, in evolutia preturilor din august debutul unui proces dezinflationist care se va prelungi cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Banca centrala a mai anuntat, joi, ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

Comunicatul adauga ca BNR "va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici", atat pe plan intern, cat si international, "astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie pentru atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu".

BNR se opreste din inasprirea politicii monetare, dupa sapte majorari ale dobanzii in noua luni

Decizia de joi vine dupa sapte majorari consecutive ale dobanzii cheie intre octombrie 2007 si iulie 2008, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale in acest interval, de la 7% la 10,25%.

In august, inflatia anuala s-a temperat pana la 8,02%, de la varful de 9,04% din iulie.

In acest context dezinflationist, bancherii centrali au dat semnale ca si-ar putea revizui in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 6,6% in ultimul raport asupra inflatiei, una din cauze fiind scaderea semnificativa a pretului petrolului.

Prognoza de inflatie de 6,6% lua in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar intre timp, cotatia titeiului a scazut in apropiere de 100 dolari/baril.

"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului, din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in 11 septembrie.

NewsIn