Volumul tranzactiilor imobiliare in semestrul I a fost de 902 mil euro, cu 43% mai putin fata de 2007

Data publicarii: 25-09-2008 | Imobiliare

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare in primul semestru al anului 2008 in Romania s-a diminuat fata de nivelul record din 2007, ajungand la 902 de milioane de euro, cu 43% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit consultantilor companiei Jones Lang LaSalle (JLL).

"Discrepantele dintre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor au condus la reducerea investitiilor.Volumul tranzactiilor pentru prima jumatate a anului 2008 a fost de 902 de milioane de euro, reprezentand o diminuare cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica inainte de criza financiara globala. Mai mult, existenta catorva tranzactii de volum mare a contribuit decisiv la activitatea investitionala aferenta primului semestru", sustin cei de la JLL.

Astfel, in primul semestru al anului 2008 patru tranzactii in valoare totala de 750 de milioane de euro au reprezentat mai mult de 80% din volumul total de investitii din Romania. Achizitia de tip "forward purchase" a proiectului Upground Estates din Bucuresti de catre RREEF in valoare de 340 de milioane de euro reprezinta cea mai mare tranzactie din Romania pana in prezent. De asemenea, s-au mai incheiat trei tranzactii semnificative avand ca obiect proiecte finalizate: grupul italian IGD a achizitionat portofoliul Winmarkt pentru 182,5 milioane euro, AEW Europe a achizitionat de la BelRom parcul de retail, European Retail Park Targu Mures, pentru 90 de milioane euro si DEGI a cumparat Iris Shopping Center de la dezvoltatorul local Avrig 35 pentru 140 milioane euro.

"Este important de mentionat, totusi, ca toate aceste tranzactii de dimensiuni mari s-au aflat in negocieri inca de la sfarsitul anului 2007, fiind finalizate doar in 2008. In afara de aceste cateva tranzactii mari, foarte putine produse de calitate superioara au fost tranzactionate in primul semestru al anului 2008", mai spun consultantii de la Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestota, exista cativa factori care au contribuit la reducerea activitatii investitionale in Romania. In primul rand, criza financiara globala continua sa restrictioneze posibilitatea unor cumparatori de a obtine conditii de finantare acceptabile. In al doilea rand, exista o oferta bogata de produse in intreaga Europa, ceea ce conduce la o competitie crescuta intre produsele din Europa Centrala si de Est si cele din Europa de Vest pentru a atrage atentia investitorilor. Nu in cele din urma, cei de la JLL mai spun ca piata din Romania continua sa duca lipsa de produse existente de calitate superioara, acestea reprezentand segmentul favorit al investitorilor institutionali care detin suficiente capitaluri proprii, cum ar fi fondurile deschise germane.

"Chiar daca exista cativa dezvoltatori de talie internationala care construiesc in prezent in Romania proiecte institutionale, de calitate superioara, aceste proiecte trebuie mai intai livrate si stabilizate. In putinele cazuri in care proiectele au fost preinchiriate in totalitate si livrate deja pe piata, investitorii sunt ingrijorati de sustenabilitatea chiriilor. In acelasi timp, dezvoltatorii consacrati, atat locali cat si internationali, sunt reticienti sa isi vanda proiectele la termen, la valori corectate (cu discount), asa cum se asteapta investitorii in conditiile actuale de piata", se arata intr-un raport al companiei de consultanta.

Drept consecinta, consultantii imobiliari sunt de parere ca discrepantele dintre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor se mentin, ceea ce conduce la formarea in piata a unei abordari generale de tip "asteptare" din partea mai multor investitori. Cu toate acestea, randamentele investitionale au continuat sa creasca: cele pentru cladirile de birouri "prime" se situeaza in jurul valorii de 6,5%, in timp ce pentru retail se situeaza la 6,75%, iar pentru spatiile logistice au ajuns la 8%.

"In ciuda acitivitatii investitionale mai reduse din prezent, piata imobiliara din Romania continua sa arate fundamente foarte puternice. Cererea de spatii din partea chiriasilor continua sa fie foarte solida. Mai mult, piata supraincalzita a terenurilor, cresterea costurilor de constructie si conditiile dificile de obtinere a finantarilor ar trebui sa conduca la constrangerea ofertei, incurajand formarea unui echilibru sanatos dintre cerere si oferta. De acest echilibru vor beneficia atat dezvoltatorii si investitorii institutionali existenti, cat si cei care vor intra ulterior in piata", adauga reprezentantii JLL, care mai spun ca in semestrul al doilea al anului 2008, o data cu livrarea pe piata a unor produse de calitate superioara, "ne asteptam la existenta unei mai mari claritati in piata".

NewsIn