Almunia estimeaza o pauza de doi ani privind acceptarea de noi membri in zona euro, din 2009

Data publicarii: 25-09-2008 | International

Dupa ce Slovacia va adopta moneda unica europeana, in ianuarie 2009, zona euro nu se va mai extinde pentru urmatorii doi ani, a estimat, joi, comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

"In urmatorii doi ani, nu intrevad posibilitatea largirii zonei euro", a spus comisarul european in cadrul unei conferinte de presa.

Oficialul a efectuat o vizita in Lituania, unde a atentionat guvernul ca risca in 2009 sa depaseasca limita de 3% din produsul intern brut, impusa de UE pentru deficitul bugetar.

De asemenea, Almunia a anuntat ca executivul european preconizeaza pentru 2008 o crestere economica a zonei euro de 1,3%, dupa o temperare a ratei de crestere in al doilea si al treilea trimestru, si o posibila ameliorare in al patrulea trimestru. 

"In orice caz, situatia economica este foarte dificila. Traversam o perioada de criza si asteptam o solutie din partea Statelor Unite cat mai curand", a mai apsu Almunia, referindu-se la planul de redresare a sectorului financiar propus, de administratia Bush.

NewsIn