Vosganian: Casele si apartamentele din Romania se vor ieftini, pe seama crizei financiare mondiale

Data publicarii: 25-09-2008 | Imobiliare

Criza economica mondiala si-a pus amprenta si asupra sectorului imobiliar din Romania, ceea ce va determina o reasezare a preturilor la constructiile civile, dar nu neaparat si la cele industriale, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"In Romania, preturile sunt excesiv de mari. Vom asista la o reasezare a preturilor (la constructiile civile n.r.), vor fi restrangeri la nivelul acestora. Cat priveste sectorul constructiilor industriale, nu intrevedem reduceri", a spus ministrul Economiei si Finantelor

Cat priveste reducerea avansului economic din Uniunea Europeana, "aceasta va avea impactul corespunzator asupra economiei romanesti", a mai spus Vosganian.

Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, o eventuala majorare a dobanzii de referinta de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar fi creat probleme economiei romanesti.

Banca centrala a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an, dupa cele sapte majorari succesive de la nivelul de 7% pe an, la care se situa in octombrie 2007.

"Cresterea dobanzii de referinta ingreuneaza expansiunea creditelor. Diminuarea expansiunii creditelor diminueaza resursele pentru dezvoltare. In orice manual se spune ca o crestere a dobanzii determina probleme pentru cresterea economica", a declarat Vosganian.

Investitiile straine vor salva economia Romaniei

Ministrul Economiei si Finantelor a adaugat ca la cresterea economica vor contribui, insa, investitiile straine directe, pe care le estimeaza la 30 miliarde euro in urmatorii patru ani, investitii ce nu ar fi fost influentate de majorarea dobanzii de referinta.

"Conform evaluarilor noastre, Romania isi va continua cresterea economica si acest lucru se bazeaza si pe investitii. Pe analizele facute, in urmatorii patru ani, efortul investitional va depasi 200 miliarde euro, din care 100 miliarde euro se datoreaza politicilor publice. Astfel, 50 miliarde euro reprezinta surse bugetare, 30 miliarde euro sunt investitiile straine directe, 20 miliarde euro - fondurile europene, iar alte 15 miliarde euro - fonduri energie", a spus ministrul si a precizat ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ce priveste ritmul cresterii economice.

Vosganian a mai spus ca faptul ca investitiile straine directe au ajuns sa acopere intr-o proportie tot mai mare deficitul de cont curent "reprezinta un argument pentru sustenabilitatea cresterii economice". Investitiile straine directe acopereau aproape 61% din deficitul extern din prima jumatate a acestui an, in conditiile in care in semestrul I din 2007, acopereau numai 38%, potrivit datelor bancii centrale.

Referindu-se la investitiile straine, Vosganian a mai spus ca a purtat, miercuri, discutii cu reprezentanti ai companiei americane Delphi, care demareaza o investitie de 150 milioane euro la Iasi, cu privire la o solicitare a firmei pentru acordarea unui ajutor de stat, dar a mentionat ca acesta va putea fi acordat doar dupa ce reprezentantii companiei vor prezenta planul de investitii. Vosganian nu a vrut, insa, sa dea detalii despre tipul de ajutor de stat de care ar putea beneficia compania Delphi.

Varujan Vosganian participa, la Iasi, la "Conferinta de evaluare economica pe termen mediu", eveniment in cadrul caruia zeci de economisti din peste 20 de tari europene dezbat viitorul Europei, principala tema a discutiilor fiind "Viitorul Europei intr-o lume a incertitudinilor".

NewsIn