Isarescu: BNR este in alerta maxima pentru contracararea efectelor crizei financiare mondiale

Data publicarii: 26-09-2008 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat vineri, la Cluj, ca Romania poate fi afectata oricand in mod indirect de efectele crize financiare de la nivel mondial, motiv pentru care institutia pe care o conduce se afla in "alerta maxima".

Intrebat care va fi impactul crizei asupra aderarii la zona euro, Isarescu a replicat ca "e chiar prematur sa ne dam seama de toate detaliile crizei financiare si de impactul asupra Romaniei pana in anul 2014".

"Potentialul crizei este foarte mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial in prezent sa se schimbe pana atunci. Nu sunt prezicator, dar e posibil ca, indirect, sa apara oricand efecte. Suntem, de aceea, intr-o alerta maxima, noi la Banca Nationala, pentru a atenua aceste efecte negative", a spus Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, unda de soc nu va atinge si Romania in mod direct, pentru ca "nu suntem primitivi si pentru ca bancile romanesti s-au ferit de aceste produse toxice".

"Pe de o parte, normele Bancii Nationale au fost mai severe, pe de alta parte, nu aveau nevoie sa caute asemenea produse sofisticate, intrucat piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente oportunitati de castig din produse clasice", a mai spus Isarescu.

El a admis, totusi, ca BNR este in stare de alerta, iar "daca e vorba numai de zvonuri, va lua masuri de calmare a publicului".

Banca centrala mentiona in ultima hotarare a consiliului de politica monetara al BNR, de joi, ca "intensificarea turbulentelor de pe pietele financiare internationale a avut pana in prezent un impact limitat asupra sectorului institutiilor de credit din Romania, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe".

In acelasi timp, lichiditatea din sistemul bancar, desi in scadere, se situeaza la un nivel adecvat pentru buna functionare a pietelor, iar masurile adoptate de BNR in luna august vizeaza imbunatatirea prudentialitatii si cresterea transparentei politicilor de creditare si de gestionare a riscurilor la nivelul institutiilor de credit, se mai arata in comunicatul, de joi, al bancii centrale.

"Consiliul de administratie al BNR reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie pentru atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu", a mai amintit BNR.

BNR tinteste o inflatie de 3,8%, plus sau minus 1 punct procentual, pentru finalul acestui an, dar se asteapta ca inflatia sa se situeze la 6,6%. Pentru sfarsitul lui 2009, banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%, +/- 1 pp, insa Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o rata a inflatiei de 4,5% la finalul anului viitor, adica la limita superioara a intervalului aferent tintei de inflatie a BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: