Bancile britanice ar putea obtine 175 miliarde dolari din ajutorul american pentru piete

Data publicarii: 27-09-2008 | International

Cele mai mari cinci banci britanice detin active neperformante in valoare de aproximativ 95,3 miliarde lire sterline (175 miliarde dolari), ceea ce le-ar putea califica pentru planul propus de administratia Bush, de redresare a sectorului bancar, arata Times Online.

In cazul in care bancile britanice vor fi eligibile pentru masurile de criza propuse de Trezoreria Statelor Unite si de banca centrala americana, Federal Reserve, acestea ar putea primi un sfert din fondul total de 700 miliarde dolari. Temenii acordului la care a ajuns, joi, legislativul american, indica faptul ca institutiile financiare din Marea Britanie vor putea beneficia de ajutorul guvernamental.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Trezoreria americana sa plateasca pentru activele neperformante ale bancilor britanice ar putea produce nemultumiri in randul clasei politice si a cetatenilor americani.

In actualul context, banca HSBC pare sa fie principalul beneficiar din Marea Britanie al fondurilor oferite de guvernul american.

Pentru a fi eligibile, institutiile financiare straine trebuie sa deruleze operatiuni majore in Statele Unite. Conform estimarilor analistilor, cea mai mare banca europeana, HSBC Holdings Plc detine pe piata americana credite ipotecare de 45 miliarde lire sterline, precum si alte active riscante, urmata de banca britanica Barclays, cu 17,4 miliarde lire sterline, Royal Bank of Scotland, cu 16,2 miliarde lire sterline si HBOO, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie, cu 13,3 miliarde lire sterline.

Presiunile din sectorul financiar sunt in continuare puternice. Costul unui credit interbancar in dolari, euro sau lire sterline, pentru trei luni a inregistrat o noua crestere. Nivelul ridicat al ratei dobanzilor creste costurile imprumutului bancar si duce la sporirea ratei creditelor ipotecare. Astfel, bancile HSBC si Woolwich au crescut rata dobanzii la unele credite ipotecare cu pana la 0,35%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: