Bancile mici se adapteaza regulamentului BNR prin diversificare si intrarea pe alte nise

Data publicarii: 27-09-2008 | Finante-Banci

Bancile mici de pe piata romaneasca, care asteapta validarea normelor proprii de catre BNR, incearca sa limiteze efectele noului regulament de creditare prin strategii de diversificare a produselor, cresterea vanzarilor pe fiecare client si orientarea catre noi nise, precum agricultura.

Libra Bank si C.R. Firenze Romania asteapta, in prezent, acceptul bancii centrale pentru relaxarea creditarii, ce ar ridica gradul de indatorare luat in calcul la acordarea creditelor la cel mult 70%.

Cu toate ca au depus deja la Banca Nationala a Romaniei (BNR) mai multe variante pentru norme proprii de creditare, cele doua banci nu au primit avizul pana in prezent.

In schimb, Intesa Sanpaolo Bank, desi a primit avizul bancii centrale pentru norme proprii de creditare inca din noiembrie 2007, a continuat sa aplice normele vechi la acordarea imprumuturilor.

"Normele nu au fost implementate in sistemul de creditare al bancii tocmai ca sa evitam riscurile generate de deprecierea leului, asa cum se intampla la sfarsitul anului trecut, si pe baza scaderii pietei imobiliare", a declarat, pentru NewsIn, directorul de retail al bancii, Cristian Nae. 

Chiar daca regulamentul de creditare de pana acum permitea bancilor sa ia in calcul un grad maxim de indatorare de 40%, C.R. Firenze, Libra Bank si Intesa SanPaolo Bank acordau credite cu un nivel maxim al ratelor de rambursat de 30% din veniturile clientilor pentru creditele de nevoi personale si de 35% pentru cele ipotecare.

Or, in cazul bancilor fara norme proprii aprobate de BNR, noul regulament impune un grad maxim de indatoare de 35% din venituri - pentru toate ratele la imprumuturi platite de un client.

Cu toate acestea, CR Firenze va aplica noile norme prin ridicarea plafonului de indatorare la 35% pentru toate tipurile de credite, daca propunerile bancii vor fi aprobate de BNR.

"In urma noilor reguli de creditare, vom lua in calcul un grad maxim de indatorare de pana la 35% pentru orice tip de credit, de nevoi personale, sau ipotecar", a spus directorul comercial al C.R. Firenze, Carmen Iorgus.

Noul regulament ar putea reduce vanzarile de credite cu 15-20% - Intesa Sanpaolo

In august, BNR a modificat regulamentul de creditare a populatiei, bancile fiind obligate, printre altele, sa solicite clientilor fise fiscale pentru a calcula bonitatea si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Directorul de retail al Intesa Sanpaolo Bank, Cristian Nae, estimeaza ca noul regulament va duce la o scadere cu 15-20% a volumului de credite acordate de banci.

"Evident vor exista scaderi in ce priveste vanzarile, atat pe segmentul creditelor ipotecare, cat si pe cel de nevoi personale, generate de reducerea gradului de indatorare, dar si datorita eliminarii campaniilor promotionale cu dobanda scazuta in primul an", a spus Nae.  

Insa el considera ca efectele negative vor avea loc doar pe termen scurt.

"Este o masura benefica sistemului bancar, chiar daca a fost aplicata abrupt, ce va permite bancilor sa isi imbunatateasca situatia veniturilor", a declarat Nae.

In opinia lui, pe termen mediu si lung, masurile BNR vor diversifica si vor imbunatati calitatea produselor si serviciilor oferite de banci si vor reduce din riscurile asociate acestora.

"Pana acum, principalele venituri erau asigurate din credite, cu un risc atasat ridicat, ca urmare a nerambursarii sau fraudelor. Veniturile din comisioanele de distributie a unor produse pot fi, in schimb, considerate fara riscuri", a mai spus Nae.

Reprezentantii Libra Bank insista asupra efectului de imbunatatire a portofoliilor de credite din sistemul bancar, care va contracara o eventuala franare a creditarii.

"Noul regulament va duce la o analiza mult mai precisa a riscului creditelor pentru populatie, diminuand probabilitatea de nerambursare. Scaderea volumului de credite va fi insotita de imbunatatirea calitatii portofoliului Libra Bank. Prin urmare, putem vorbi de o eficientizare a activitatii de creditare, si nu de pierderi accentuate", a spus un oficial ai Libra Bank.

Insa alti bancheri sustin ca regulamentul bancii centrale nu le va afecta vanzarile, noile norme fiind in concordanta cu cele pe care le aplicau si pana in prezent.

"Nu ne asteptam ca regulamentul sa aiba vreo consecinta asupra volumului de credite si nici sa inregistram scaderi de vanzari, gradul de indatorare pe care il aplicam pana acum fiind apropiat celui impus de banca centrala", a spus directorul comercial al C.R. Firenze.

Creditarea, lovita deja de criza financiara mondiala

Reprezentantii Libra Bank spun ca principala cauza a scaderii volumului de credite nu va fi noul regulament impus de BNR, ci criza financiara care afecteaza pietele internationale de peste un an.

"In acest moment, sunt mai multi factori externi care vor duce la scaderea volumului de credite, cum ar fi evolutia macroeconomica sau evolutia ratelor de dobanda. Practic, aceasta scadere este generata deja, in primul rand, de climatul dificil ce caracterizeaza piata financiara", a mai spus reprezentantul Libra Bank.

Criza financiara mondiala, declansata in vara anului trecut de piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) din SUA, a zguduit puternic pietele financiare si a dus la interventia coordonata a marilor banci centrale, in contextul lipsei de incredere intre jucatori, care a secat lichiditatea din piete.

In Statele Unite, criza a scos din piata trei mari banci de investitii, dupa ce Bear Stearns si Merrill Lynch au fost preluate, iar Lehman Brothers a dat faliment.

Alte doua mari banci de investitii, Goldman Sachs si Morgan Stanley, au renuntat la statutul de banci independente de investitii, devenind banci traditionale, de tip holding, ceea ce le asigura acces la fondurile Federal Reserve.

Cel mai mare asigurator mondial, AIG, si cele mai mari banci ipotecare americane, Fannie Mae si Freddie Mac, au fost practic nationalizate pentru a fi salvate de la faliment.

Ultima banca scoasa pe tusa de criza internationala este Washington Mutual, inchisa joi de autoritatile americane, activele sale fiind vandute JPMorgan Chase & Co pentru 1,9 miliarde dolari, in cadrul celui mai mare faliment al unei banci americane.

Schimbari de strategie

Bancile ar putea incerca sa redreseze vanzarile prin diversificarea portofoliilor de produse si servicii, precum si prin cresterea numarului de produse vandute fiecarui client in parte.

"Reducerea veniturilor va fi compensata prin cross-selling (vanzari de produse si servicii la pachet n.r.) si prin reorientarea spre alte tipuri de produse, precum distributia de asigurari sau de fonduri mutuale", a mentionat Nae.

De asemenea, finantarile pentru proiectele agricole vor avea de castigat in urma noilor norme.

"Cred ca, in acest moment, este foarte importanta reorientarea spre alte segmente, si anume finantarile activitatilor rurale, atat pentru intreprinderile mici si mijlocii, cat si pentru populatie", a estimat directorul pe retail al Intesa Bank.

Insa noul regulament nu va afecta bancile care activeaza pe piata romaneasca cu statut de sucursala a unei banci din alt stat din UE, care sunt supravegheate, in mare masura, de bancile centrale din tarile bancilor-mama.

In prezent, pe piata bancara romaneasca, 13 banci au statut de sucursala a unui grup bancar din alt stat al UE, iar Citibank este in curs de transformare din subsidiara in sucursala a Citibank Europe, cu sediul in Irlanda, actiune prin care va trece de sub supravegherea BNR sub cea a bancii centrale irlandeze.

Cristian Nae a precizat, insa, ca Intesa Sanpaolo Bank Romania nu intentioneaza transformarea din subsidiara a grupului italian Intesa Sanpaolo in sucursala a acesteia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: