Actiunile Fortis se depreciaza masiv, in urma unor zvonuri legate de probleme de lichiditate

Data publicarii: 27-09-2008 | International

Reprezentantii grupului de servicii financiare belgiano-olandez Fortis au negat, vineri, zvonurile privind o eventuala criza de lichiditati si au anuntat ca vor accelera vanzarea activelor, dupa ce investitorii au devenit ingrijorati de situatia economica a bancii, arata Reuters.

Desi titlurile Fortis s-au depreciat pentru a cincea zi consecutiv, conducerea grupului a anuntat ca dispune de fonduri de 300 miliarde euro, iar nivelul de solvabilitate este ridicat.

Fortis negociaza vanzarea unui numar mai mare de active decat prevazuse anterior, in urma carora estimeaza ca va obtine intre 5 si 10 miliarde euro.

De asemenea, conducerea grupului a dorit sa isi asigure clientii ca investitiile lor sunt sigure, lichidarile de conturi reprezentand mai putin de 3% din totalul activelor clientilor de retail ai bancii in tarile din Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg).

Directorul executiv interimar al grupului Fortis, Herman Verwilst, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca afacerile companiei valoreaza mai mult decat pretul actual de pe piata, care da bancii o valoare de circa 14 miliarde euro, dupa ce actiunile bancii au ajuns joi un nivel minim al ultimilor 14 ani.

Suma depasesete cu putin jumatate din pretul platit de Fortis, in parteneriat cu Royal Bank of Scotland si banca spaniola Santander, pentru achizitia rivalei olandeze ABN Amro, in 2007.

Vineri, traderii s-au aratat ingrijorati de nivelul scazut de lichiditate si de finantare al bancii.

Reprezentantii diviziei de brokeraj a bancii Dresdner apreciaza ca, desi riscul privind lichiditatea grupului Fortis este moderat, cresc sansele ca grupul bancar sa fie preluat de banca franceza BNP Paribas sau de olandezii de la ING Bank.

Contactati de Reuters, reprezentantii BNP nu au dorit sa comenteze.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: