Romanii nu au depus la banca nici macar un leu in luna august

Data publicarii: 29-09-2008 | Finante-Banci

Dobanzile extrem de atractive oferite de bancheri pentru economisire ii lasa indiferenti pe romani, potrivit Realitatea. Desi depozitele sunt remunerate acum cu dobanzi formate din doua cifre, in luna august populatia nu a depus la banca nici macar un leu. Scrie negru pe alb in statisticile BNR.

Generozitatea bancherilor a fost tratata cu indiferenta de populatie. Nici macar dobanzile de 15 la suta oferite pentru economiile in moneda nationala nu i-au convins pe romani sa puna un leu deoparte.

In statisticile Bancii Nationale a Romaniei din august apare cifra zero in dreptul depozitelor constituite in moneda nationala de catre persoanele fizice. Statistica i-a uimit deopotriva pe bancheri si analisti economici. Cu totii se asteptau ca populatia sa profite, in aceasta perioada, de randamentul depozitelor bancare.

Specialistii cred, insa, ca romanii nu au trecut pragul bancilor pentru ca au fost plecati in vacanta. Situatia este, insa, salvata de economiile in valuta.

Statisticile arata o crestere a sumelor economisite in monede straine cu 3,1 la suta fata de iulie. Institutiile financiar-bancare s-au vazut nevoite sa ridice dobanzile atat la depozite, cat si la credite dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda de politica monetara cu peste 3 procente in doar opt luni.

Realitatea TV