Jumatate din veniturile unui roman se duc pe alimente, alcool si tigari

Data publicarii: 29-09-2008 | Diverse

Romanii sunt cei mai carnivori dintre locuitorii Europei iar cand vine vorba de alcool , ne situam pe locul al doilea. Cel mai putin ii intereseaza pe romani educatia. Asta in vreme ce salariul mediu nu depaseste 1.300 de lei. Jumatate din veniturile unui roman se duc pe produse alimentare, alcool si tigari. Celelalte prioritati financiare sunt imbracamintea si incaltamintea, cumpararea de locuinte, sanatatea si iesirile in oras.

Ultima pe lista investitiilor romanilor este educatia. Asa arata datele unui studiu al realizat de Eurostat. Tara noastra este urmata la mare distanta de Lituania, Bulgaria, Letonia si Slovacia. Si la capitolul relaxare, romanul se dovedeste a fi un mare cheltuitor. De exemplu, potrivit unei statistici efectuate in Grecia, la achizitionarea unui pachet turistic all inclusive, romanul lasa in plus, in medie, 180 de euro, in timp ce un german se limiteaza la 18 euro.

De altfel, in ultima perioada, tot mai multi romani prefera vacantele in strainatate. Pentru acoperirea costurilor, acestia obisnuiesc sa apeleze la un credit. Multi insa nici nu se informeaza inainte despre comisioane si dobanzi, atat timp cat obtin banii pentru cheltuielile mai mari, sustin analistii economici citati de jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Sarbatorile reprezinta pentru romani o perioada in care cheltuiesc enorm. De exemplu, numai anul acesta romanii au cumparat vin, in perioada Sarbatorilor Pascale, in valoare de 45 de milioane de euro, cu 60% mai mult fata de restul anului. Si Sfantul Valentin, le aduce proprietarilor de baruri un profit cu 30% mai mare fata de restul anului.

Analistii economici sustin de asemenea ca romanii, atunci cand nu fac fata cheltuielilor, nu reduc consumul, ci isi cauta locuri de munca mai bine platite sau apeleaza la credite pentru nevoi personale.

Antena 3