Costul eficient al politei obligatorii pe casa in caz de cutremur - 150 de euro

Data publicarii: 29-09-2008 | Imobiliare

Romania nu va face fata din punct de vedere financiar unei calamitati precum cutremurul din '77, in conditiile in care acesta ar produce daune de peste 5 miliarde de euro, iar asigurarile obligatorii a locuintelor nu ar reusi sa acopere decat 121 milioane de euro din pagube in primul an, noteaza Gardianul. Aceasta realitate ramane valabila si daca evenimentul s-ar intampla in primii 5 ani de la implementarea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, intrucat suma adunata la fondul locativ pentru asigurari nu ar acoperi decat daunele a 6.000 de case, la o valoare de 20.000 euro. In Romania, cea mai ieftina garsoniera valoreaza intr-un oras minimum 30.000 euro, iar o casa in mediul rural, minimum 20.000 euro.

Daca in primii cinci ani de la implementarea asigurarii obligatorii a locuintelor s-ar produce un cutremur de anvergura celui din 1977, fondul locativ la care se vor  strange banii de asigurari nu ar putea acoperi pagubele.

"Se spune ca un cutremur de anvergura celui din '77 are o recurenta de 25-30 de ani, la noi a cam trecut acest termen, deci posibilitatea de a se produce exista. Sa facem un simplu calcul. Avem o populatie de 22 de milioane de romani, media de persoane intr-o familie la noi este de 3 persoane. Asta inseamna ca avem 7 milioane de case care vor plati asigurarea, mai adaugam si sedii de firme si alte imobile, se va ajunge la, sa spunem, 7,5 milioane platitori. Pe acestia ii inmultim cu o medie de 19 euro per asigurare si vom avea 142,5 milioane de euro. Din acesti bani vom scadea comisionul asiguratorilor de 15% si  in primul an vom avea o suma adunata din asigurarea obligatorie de 121 milioane de euro. Suma aceasta, daca o impartim la 20.000 de euro cat ar fi despagubirea, va acoperi 6.050 de case. In 1977 au fost distruse de cutremur cred ca vreo 17.000 - 20.000 de imobile", a declarat Gheorghe Grad, director general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare.

Ministrul Varujan Vosganian declara la inceputul anului ca un dezastru asemanator celui din '77 ar provoca pagube materiale de peste 5 miliarde euro.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: