Romanii iau credite de milioane de euro pe persoana fizica pentru blocuri intregi

Data publicarii: 29-09-2008 | Finante-Banci

Cei mai importanti doi brokeri de credite din Romania au intermediat cateva sute de imprumuturi pentru persoane fizice cu valori de peste 1.000.000 de euro, noteaza Cotidianul. Recordul este un imprumut de 3,7 milioane de euro.

Pentru cateva sute de romani, creditul pentru persoane fizice a devenit similar cu imprumutul de investitii acordat companiilor. Este vorba despre un numar restrans de persoane care au contractat imprumuturi uriase garantandu-le cu terenuri sau case. Mii de oameni cu imprumuturi de peste 500.000 de euro, cateva sute care au luat credi­te de peste un milion de euro, dar si un credit de 3.700.000 de euro, contractat prin intermediul unui broker si folosit pentru investitii imobiliare. Cam aceasta este lista norocosilor cu credite gigant pentru persoane fizice.

"Cel mai mare credit pe care l-am aranjat pentru un client persoana fizica atinge 3.700.000 de euro. Avem si cateva zeci, pana intr-o suta de clienti care au luat imprumuturi de peste 1.000.000 de euro", a spus Anca Bidian, directorul general Kiwi Finance. "Creditul cu cea mai mare valoa­re, intermediat de catre Credit Team pentru o persoana fizica, a atins suma de un milion de euro. Am intermediat, pana in prezent, la nivelul intregii retele, un numar de 14 credite a caror suma, individual, a depasit valoarea de 500.000 de euro si un numar de 1.083 de dosare de credit a caror valoare (individuala) este mai mare de 100.000 de euro, dar mai mica de 500.000 de euro", explica si Roxana Gavrila, director de marke­ting al Credit Team, al doilea mare broker de pe piata autohtona.

In ceea ce priveste destinatia bani­lor nu pare a exista nici un dubiu. "Da, este vorba despre credite care au ca destinatie investitii in piata imobiliara", confirma directorul Kiwi Finance. La Credit Team, lucrurile sunt ceva mai nuantate: "Majoritatea creditelor accesate de catre investitorii imobiliari au avut ca obiectiv achizitia de terenuri. Cu toate acestea, din totalul de credite intermediate garantate cu ipoteca aproximativ 87% au avut ca destinatie cumpararea unui imobil de catre persoane fizice, persoane care nu sunt investitori, ci au cumparat respectivul imobil din dorinta de a-si asigura o proprietate personala imobiliara", crede Roxana Gavrila.

Spre deosebire de firme, persoanele fizice nu sunt obligate sa plateasca TVA pentru tranzactii imobiliare. In acest context, un credit pe persoana fizica aduce avantaje certe in comparatie cu cel pentru companii. Mai mult, creditul ipotecar se acorda ceva mai lejer decat cel pentru IMM, de exemplu. In cel de-al doilea caz, solicitantul trebuie sa realizeze o analiza completa a activitatii firmei pe ultimii doi ani, sa-si evalueze exact acti­vele, ca sa nu mai punem la socoteala ca trebuie sa aiba profit pe ultimii doi ani de activitate.

Integral in Cotidianul