Apartamentele vechi au ajuns mai ieftine, pe metrul patrat, decat cele noi

Data publicarii: 29-09-2008 | Imobiliare

Calculate la pretul pe metrul patrat, apartamentele vechi au fost pana nu demult mai scumpe decat cele noi, noteaza Gandul. Preturile mari la cele noi se explica prin faptul ca suprafetele construite sunt mai mari, in loc de 25-35 de mp pentru o garsoniera proiectele noi ofera o suprafata efectiva de 40-55 de mp. Inghetarea pietei tranzactiilor insa a determinat o scadere consistenta a preturilor cerute de proprietari. Dupa o crestere anuala de circa 35%-40% in 2007, anul acesta a adus o ieftinire medie de circa 15%, conform estimarilor reprezentantilor agentiilor imobiliare.

Principala piata este cea a apartamentelor vechi

In momentul de fata, peste 95% din fondul locativ al Capitalei, de circa 780.000 de locuinte, este reprezentat de unitatile construite inainte de 1990, locuinte vechi ce reprezinta de fapt principalul "ring de lupta" dintre vanzatori si cumparatori. Cresterea economica a regiunii Bucuresti-Ilfov, statutul de capitala si cresterea salariilor mult peste media nationala au favorizat, cu multa intarziere, aparitia primelor proiecte rezidentiale noi, de anvergura, la inceputul anilor 2000.

Daca pana in 1990 nu putea fi vorba despre o piata imobiliara pentru ca nu existau tranzactii, mijlocul anilor '90 a adus produs un fenomen care acum pare incredibil. In acei ani apartamentele erau vandute si la 30% din valoarea lor de constructie, fata de dublul sau triplul valorii de constructie cum se intampla acum. Daca in momentul de fata costul unui metru patrat construit este de circa 800 de euro, dupa cum sustin dezvoltatorii, pretul de vanzare scade rareori la 1.600 de euro pe metrul patrat la un apartament nou, fara TVA.

Integral in Gandul