Increderea in economia romaneasca a crescut in septembrie, in contrast cu evolutia din UE

Data publicarii: 29-09-2008 | Economie

Increderea in economia romaneasca a urcat in septembrie cu 3,4 puncte fata de luna precedenta, tendinta in contrast cu cea de la nivelul Uniunii Europene (UE) in ansamblu, unde s-a inregistrat o reducere a increderii in economie cu 1,5 puncte, potrivit raportului prezentat la Bruxelles.

Astfel, in a noua luna din acest an, indicatorul "sentimentului economic" (ESI) a crescut pana la 105 puncte in Romania, in timp ce in intreaga Uniune increderea in economie s-a diminuat pana la 85,2 puncte - cel mai scazut nivel din decembrie 1993 -, ca urmare a reducerii increderii in industrie, servicii si constructii.

Increderea in consum a ramas neschimbata in statele membre, dupa ce in august inregistrase un recul, in timp ce increderea in comert s-a imbunatatit usor.

In Romania, a crescut cel mai mult increderea in servicii (cu 22 puncte), urmata de retail (cu 18 puncte) si de industrie (cu un punct). In schimb, increderea in consum si in sectorul constructiilor s-a redus cu 12 puncte, respectiv 7 puncte.

Romania s-a clasat pe locul patru in UE in ce priveste increderea in economie, dupa Bulgaria (115,1 puncte), Cipru (112,8 puncte) si Polonia (110,4 puncte).

Majoritatea statelor din UE au raportat o diminuare a increderii in economie. Cele mai mari scaderi ale acestui indicator au fost inregistrate in Olanda (minus 5,2 puncte), Marea Britanie (-4,2 puncte), Spania (-1,4 puncte), Germania (-1,3 puncte) si Polonia (-1,2 puncte).

Singura tara dintre cele mentionate anterior unde ESI a ramas inca deasupra mediei pe termen lung este Polonia.

Doar doua dintre cele mai mari state membre, Italia si Franta, au inregistrat o crestere a increderii in economie, cu 0,5 puncte fiecare.

Ancheta a mai relevat ca asteptarile privind ocuparea in industrie si servicii din UE s-au deteriorat si ca, in urmatoarele trei luni, preturile din industrie, consum si constructii vor scadea.

Raportul de conjunctura prezentat de o institutie a Comisiei Europene (CE) a mai evidentiat ca increderea in economie a scazut in septembrie si in zona euro, cu 0,8 puncte fata de luna precedenta, pana la 87,7 puncte, ajungand la un nivel minim neatins din 2001.

"Ancheta de conjunctura a fost efectuata in primele doua saptamani ale lunii septembrie, de aceea ar putea sa nu surprinda toate schimbarile petrecute in cele cinci domenii de activitate de-a lungul intregii luni", se precizeaza in raport.

NewsIn