Putin anunta noi masuri de sustinere a sectorului bancar, in contextul crizei financiare mondiale

Data publicarii: 30-09-2008 | International

Premierul rus Vladimir Putin a spus ca guvernul si banca centrala vor lua noi masuri de sustinere a bancilor rusesti, conform stirilor publicate de agentiile de presa rusesti, relateaza AFP.

"Pentru moment, autoritatile americane nu reusesc sa gestioneze problemele economice si criza financiara evidenta din Statele Unite si constatam, cu tristete, ca turbulentele s-au extins in sistemul financiar european", a declarat Putin, citat de agentiile de presa rusesti, preluate de AFP.

In aceste conditii, este "foarte greu" pentru bancile rusesti sa obtina sau sa isi prelungeasca creditarea la banci straine.

"Astfel, pentru a sustine sistemul financiar rus, ca sa ne continuam proiectele incepute deja si ca sa limitam impactul crizei financiare mondiale asupra economiei, guvernul si banca centrala propun o serie de masuri suplimentare", a declarat Putin.

Va fi vorba, mai ales, de a autoriza bancile si intreprinderile rusesti sa ceara un credit "in conditii de piata" la banca publica VEB - banca pentru dezvoltare si activitate economica exterioara -, daca s-au indatorat la o banca straina inainte de 25 septembrie 2008. Banca centrala a Rusiei va pune la dispozitie 50 de miliarde dolari in acest scop.

NewsIn