Planul de 700 miliarde de dolari a fost respins. Bursele americane incheie cu cel mai mare declin din istorie

Data publicarii: 30-09-2008 | International

Bursele americane s-au prabusit luni dupa ce Camera Reprezentantilor a respins planul de 700 de miliarde de dolari propus de administratia Bush ca solutie de salvare a sectorului financiar, scrie Reuters.

Votul Camerei a socat piata financiara care se astepta ca proiectul sa treaca fara probleme. Indicele Dow a pierdut imediat dupa aflarea vestii 700 de puncte, cea mai mare cadere inregistrata vreodata, iar indicii Nasdaq si S & P s-au depreciat cu 7%, procent nemaintalnit de la atentatele din 2001. Pana la sfarsitul sedintei, declinul s-a adancit si mai mult.

"Investitorii sunt tematori, in fierbere, mai ales cand este vorba de titluri ale bancilor. Vor sa iasa cat mai repede cu putinta si sa observe efectele adverse de departe" a declarat Frank Geilfuss, analist sef la Bankhaus Loebbecke.

"Nu pot sa cred ca nu sunt in stare sa se puna de acord si sa vina cu o solutie. Dezastrul complet este aproape daca proiectul nu va fi votat" spune Stephen Bert, broker la Standard Life in Boston.

Investitorii se tem ca turbulentele financiare vor cuprinde intreaga lume. Deja mai multe banci au fost nationalizate, guvernul britanic, belgian, german si islandez aplicand modelul american initiat odata cu preluarea Fannie si Freddie Mac.

La finalul sedintei de tranzactionare de ieri toti indicii americani consemnasera serioase scaderi istorice: Dow Jones cu 7%, Standard & Poor's cu 8,79% si Nasdaq cu 9,14%.

Redactia BankNews.ro