Paradox: Poti lua mai multi bani pe credit dupa aplicarea noilor norme

Data publicarii: 30-09-2008 | Finante-Banci

In unele cazuri, creditul maxim ce va putea fi accesat de romani creste chiar si cu 20%, ca urmare a aplicarii noilor norme emise de Banca Nationala a Romaniei, noteaza Cotidianul.

UniCredit Tiriac, ING, Piraeus Bank si Libra sunt doar cateva dintre bancile care vor avea motive de bucurie dupa introducerea noilor norme de creditare. Acest lucru se intampla pentru ca, cel putin in cazul creditelor de nevoi personale contractate in lei, nivelul maxim al imprumutului va creste cu pana la 20%. Conform noului regulament BNR, in calculul creditului maxim, bancile vor trebui sa ia in consideratie, printre altele, si cel mai ridicat nivel de dobanda din ultimele 18 luni, potrivit statisticilor BNR. In cazul bancilor enumerate, dar si al majoritatii Institutiilor Financiare Nebancare (IFN), dobanda medie calculata de BNR este cu pana la 5% mai mica decat rata practicata de institutia de credit.

In acest fel, bancile vor putea acorda imprumuturi nu mai mici, ca in majoritatea cazurilor, ci, dimpotriva, mai mari.

Piraeus Bank, de exemplu, are in prezent o dobanda de 17,67% la creditul de nevoi personale in lei contractat pe o perioada de 5 ani. Valoarea creditului maxim calculata in acest moment pentru un solicitant cu venituri lunare de 2.000 de lei se ridica la aproximativ 45.000 de lei. Dupa intrarea in vigoare a noului regulament, banca va lua in calcul cea mai mare dobanda prezenta in statisticile BNR in ultimele 12 luni, adica 16,25% in luna iulie 2008. In aceste conditii, valoarea maxima care va putea fi contractata de acelasi solicitant creste pana la aproximativ 46.500 de lei. In cazul Piraeus diferenta este insa destul de mica, doar 1,4% intre dobanda bancii si valoarea medie calculata de BNR. La CitiFinancial, aceasta diferenta ajunge la peste cinci procente, ceea ce echivaleaza cu o majorare de aproximativ 5.500 de lei a creditului maxim calculat pentru situatia de mai sus. Procentual, cresterea nivelului maxim al imprumutului, calculat si in functie de gradul de indatorare practicat de fiecare banca in parte, este intre 7 si 20%.


Sursa: Cotidianul

Cotidianul