Statele din Europa Centrala si de Est spun ca pot sa faca fata crizei financiare internationale

Data publicarii: 30-09-2008 | Finante-Banci

Turbulentele de pe pietele financiare au avut un impact redus asupra sectorului bancar din Polonia, Cehia si Slovacia, unde expunerea bancilor fata de activele toxice ale institutiilor financiare din SUA si Europa de Vest este limitata, au spus marti oficiali guvernamentali citatati de Reuters.

Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a spus ca planurile Poloniei de a adopta moneda unica europeana nu ar trebui sa fie afectate de deteriorarea mediului financiar global, iar economia tarii sale poate depasi aceasta criza.

Bancile poloneze au ocolit investitiile riscante care afecteaza in prezent pietele americane, a mai spus Rostowski, care apreciaza ca guvernul nu ar trebui sa reevalueze in scadere cresterea economica pentru anul 2009, estimata la 4,8%.

Econimistii estimeaza ca fostele state comuniste din Europa Centrala ar putea evita impactul crizei financiare, datorita conservatorismului din sectorul bancar ce se mentine in ciuda celor doua decenii de capitalism.

Monedele statelor din Europa Centrala s-au depreciat usor, zlotul si coroana ceheasca pierzand 0,5% la mijlocul sedintei de tranzactionare. Bursele au inceput sa creasca, pe fondul optimismului produs de posibilitatea ca legislativul american sa voteze planul de redresare a sectorului financiar, dupa o tentativa esuata de luni.

Cresterea economica solida din zona Europei Centrale a facut ca bancile sa nu fie atrase de active riscante, precum titlurile garantate ipotecar.

Reprezentantii bancii centrale a Cehiei au anuntat ca sistemul financiar este relativ izolat de criza globala. "In prezent, nu exista motive de ingrijorare", se arata intr-un comunicat al bancii.

Nici Slovacia, care va introduce euro de la 1 ianuarie 2009, nu a resimtit efectele turbulentelor de pe pietele financiare internationale, a spus, marti, guvernatorul bancii centrale, Ivan Sramko. 

In Romania, operatiunile subsidiarelor bancilor straine expuse crizei financiare din Statele Unite sunt in siguranta, a anuntat unul dintre consilierii guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

NewsIn