UniCredit se confrunta cu presiuni din partea investitorilor, in contextul crizei financiare

Data publicarii: 02-10-2008 | Finante-Banci

Banca italiana UniCredit s-a confruntat, miercuri, cu presiuni din partea investitorilor, in contextul in care incearca sa isi consolideze capitalul, iar surse avizate neaga zvonuri legate de schimbari in conducerea bancii, relateaza Reuters.

Candva considerata un model printre bancile italiene datorita profilului modern, UniCredit, unul dintre principalii jucatori de pe pietele financiare central si est-europene, a inregistrat o scadere cu 25% a cotatiei actiunilor sale, in doua sedinte de tranzactionare.

Miercuri, tranzactionarea titlurilor UniCredit a fost suspendata din cauza pierderilor excesive. Actiunile UniCredit s-au depreciat cu 7,62%, la 2,4 euro, iar indicele DJ Stoxx al bancilor europene a urcat cu 1,2%.

Tranzactionarea actiunilor Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana dupa capitalizarea de piata, a fost, de asemenea, suspendata, pentru pierderi excesive.

Intesa Sanpaolo a evitat cele mai grave efecte ale turbulentelor de pe piata, ca si celelalte banci italiene, ca urmare a unei politici conservatoare de creditare, pe o piata necompetitiva.  

Premierul italian Silvio Berlusconi a spus ca nu va tolera ca speculatorii sa pedepseasca bancile italiene. "Nu voi tolera atacuri speculative la adresa bancilor noastre", a declarat Berlusconi, cu ocazia unei vizite efectuate la Napoli.

Autoritatile italiene de reglementare au incercat deja sa calmeze jucatorii de pe piete saptamana aceasta, sustinand ca expunerea Italiei la turbulentele de pe pietele financiare este limitata, ca urmare a politicilor aspre de creditare ale bancilor.

Directorul executiv al UniCredit, Alessandro Profumo nu a confirmat tintele pentru 2008, in comunicatul publicat marti.

"Profumo nu a putut confirma tintele pentru 2008, in conditiile in care acestea au fost fixate in iunie 2008 si reiterate in urma cu cateva zile", potrivit unui studiu de cercetare al analistilor de la Deutsche Bank.

Pe pietele italiene au circulat, marti, zvonuri ca Profumo va demisiona. O sursa avizata a infirmat, miercuri, aceste zvonuri ca "nefondate".

Carismaticul Profumo, in varsta de 51 de ani, tocmai a iesit victorios dintr-o batalie pentru control la banca de investitii Mediobanca SpA, unde este cel mai mare actionar, cu 8,7% din actiuni.

Bancherul veteran Cesare Geronzi, presedinte al Mediobanca, a vrut sa renunte la managementul UniCredit, dar Profumo a insistat ca acesta sa isi pastreze pozitia. Geronzi a preluat functia de la Mediobanca anul trecut, dupa ce si-a vandut propria sa banca, Capitalia, la UniCredit.

UniCredit este prezent pe piata romaneasca prin UniCredit Tiriac Bank, care detinea a sasea pozitie dupa active la finalul anului trecut, pe piata bancara din Romania. Grupul UniCredit este prezent in Romania si prin UniCredit Leasing Corporation IFN, CA-IB Romania, Pioneer Asset Management SAI si UniCredit Leasing Fleet Management.

Banca Intesa Sanpaolo este, de asemenea, prezenta pe piata romaneasca, prin subsidiara Intesa Sanpaolo Bank Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: